Pályázati felhívás – A Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából

Pályázati felhívás – A Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet magyarországi és határon túli középiskolások, valamint főiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából, azzal a céllal, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebbi kapcsolatba – önálló alkotó- vagy kutatómunkával – a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar ember sorsával.

A Magyar Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz.

„Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak.

Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.”

Az emléknap méltó dátuma április 12-e, mivel 1947. április 12-én indult az első transzport Magyarország felé. Az idei emléknapnak különös aktualitást ad, hogy a magyarok jogfosztását kimondó csehszlovák kormányprogramot 70 éve, 1945. április 5-én hirdették ki Kassán.

Pályázni lehet:

–          irodalmi művel (vers, vagy próza)

–          történelmi esszével, tanulmánnyal

–          interjúval

–          rövidfilmmel

–          illetve egyéb szabadon választott műfajban elkészített pályamunkával.

A pályázat célja, hogy a középiskolás és egyetemista fiatalok önálló alkotó- vagy kutatómunkával megismerjék és bemutassák a Felvidékről kitelepítettek sorsát és életútját. A Rákóczi Szövetség a pályázó fiatalokra bízza, hogy milyen módon közelíti meg a pályamunka a kiírás témáját!

Javasolt témák: családtörténet, régiótörténet (várostörténet, falutörténet), politikatörténet, de a pályázat szempontjából érdekes lehet, egy még élő érintett családtag, rokon, vagy ismerős interjúztatása (oral history) is.

Pályázni pontosan kitöltött jelentkezési lappal és a beadási határidő végéig elektronikusan (doc, docx vagy rtf) benyújtott pályamunkával lehet. (A pályamunkáknak pontosan be kell tartania az idézés és hivatkozás általános alapelveit!)

Az elkészült pályaműveket és jelentkezési lapokat az info@rakocziszovetseg.hu címre várjuk!

Díjazás kategóriánként (középiskolás, ill. egyetemi/főiskolai hallgató):

I.                 60.000 Ft

II.                30.000 Ft

III.               20.000 Ft

A zsűri a pénzdíjakon kívül nagy értékű könyvjutalmakat is kioszt az arra érdemesnek talált pályázók között!

A zsűri elnöke: Izsák Lajos, történész – egyetemi tanár

A Rákóczi Szövetség fenntartja magának a jogot, hogy kiemelkedő pályaműveket egyéb díjazásban is részesíthessen!

Beküldési határidő: 2015. március 20.

Az eredményhirdetésre és díjátadásra 2015. április 12-én, a Rákóczi Szövetség központi emlékünnepségén kerül sor Budapesten.

Bővebb információért a www.rakocziszovetseg.org honlapon, illetve a Rákóczi Szövetség facebook oldalán tájékozódhat.

Érdeklődni lehet a Rákóczi Szövetség központi irodájában, illetve Pálinkás Barnabásnál (e-mail: palinkas.barnabas@rakocziszovetseg.hu; tel: +36204557629).

Lakosságcsere

Csatolmány Méret
Felhívás 974.31 KB
Formai követelmények 316.49 KB
Jelentkezési lap 86 KB
Jelentkezési lap 188.46 KB

-rozsnyovidek.sk, forrás, fotó: www.rakocziszovetseg.orgHagyj üzenetet