Minden, ami gobelin

Minden, ami gobelin

2015. április 30-án, csütörtökön zajlott a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában “Minden, ami gobelin” címmel a magyarországi Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre nagyon szép és inspiratív kiállításának megnyitója. Az egyesület, melynek 7 tagja van (gobelin hímzéssel mindegyikük hosszú ideje, 15-20 éve foglalkozik), azért jött létre, hogy lehetőséget teremtsen munkáik bemutatására, ami sikeresnek bizonyult, hiszen alkotásaikat már számtalan magyarországi városban kiállították. A rozsnyói az első kiállítás, ahol Magyarországon kívül mutatkoznak be. Ha azonban valakinek a kiállításon megjelent hölgyek ismerősnek tűnnek, nem téved. A Gömöri Kézművesek Társulása tagjaiként már részt vettek a rozsnyói vásáron, a sátrukhoz sokan többször is visszatértek, hogy megcsodálják a műveiket.

DSC_4791
Mint megtudtuk, a klasszikus gobelinek mellett, ahol hat szállal dolgoznak, készítenek gobelineket apróbb öltésekkel is, melyeknél a fonal két szálból tevődik össze, sőt az ékszerek és medálok készítésénél csak egyből. Jellegzetes alkotásaik a gobelin applikációval díszített, bársonnyal bevont díszpárnák, ékszerdobozok, kazetták, italra való ajándékdobozok stb. Magyarországon ez állítólag egyedülálló, rajtuk kívül ezt más nem készíti.

DSC_4749
A kiállításon valóban van mit csodálni. Láthatunk különféle tájképeket, klasszikus motívumokat, de modern, absztrakt mintákat is. Sok alkotásnál nagyon nehéz eldönteni, hímzésről vagy festményről van szó. A jelenlévő hölgyek örömmel szemlélték a gyöngytechnikával készült vagy miniatűr gobelin hímzéssel díszített különböző ékszerkollekciókat is.
Amennyiben szeretnék megcsodálni ezeket a szépségeket, a kiállítás 2015. május 25-ig megtekinthető.

Gabriela Kolesárová, Rozsnyói Bányászati Múzeum

-pr-i, rozsnyovidek.sk



Hagyj üzenetet