“Miért éppen Gömör?“ – kiállítás és üzleti fórum Putnokon

“Miért éppen Gömör?“ – kiállítás és üzleti fórum Putnokon

Új fejezet nyílhat a most tizenhetedik alkalommal megszervezett putnoki Gömör Expo történetében, mely az elmúlt években a térség legrangosabb interregionális rendezvényévé vált. Az április 30-án megnyílt magyar-szlovák szakkiállítás és vásár túlélte a válságot, folyamatosan fejlődik és a szervezők szerint alkalmas arra, hogy a határ menti régióban a munkahelyteremtés, gazdaságélénkítés eszköze legyen. A kiállításhoz kapcsolódó üzleti fórumon a jelentősebb régióbeli vállalkozásokon kívül Gömörben igencsak ritka, francia, illetve japán gazdasági lehetőségeket képviselők is megjelentek.

DSCF1240

Az idei Gömör Expon több mint ötven kiállító – vállalkozók, szervezetek, intézmények, községek – mutatta be termékeit, szolgáltatásait, köztük szép számmal voltak Gömör szlovákiai oldaláról érkezők is, többségében agrárvállalkozások, de saját standja volt Tornalja és Rimaszombat városának, valamint a Sajó-Rima Eurorégiónak is.
A szervezők célja, hogy a kiállításon bemutassák a határ menti régió értékeit, a gazdasági, idegenforgalmi, kulturális lehetőségeket és új beruházások, új munkahelyek reményében gazdasági befektetőket hozzanak a térségbe.

DSCF1141
Ezt a kapcsolatépítést és információcserét szolgálta az a nemzetközi gazdasági, befektetési fórum és üzleti találkozó is, melyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és Magyarország Kassai Főkonzulátusa szervezett az expohoz kapcsolódóan. A fórumon többek között ismertették Gömör magyarországi és szlovákiai részének aktuális helyzetét és gazdasági potenciálját, a Gömör Expo koncepcióját és a benne rejlő lehetőségeket a jövőbeni munkahelyteremtéssel kapcsolatban, valamint bemutattak néhány vállalkozást és sikertörténetet is. A szervezőknek sikerült olyan jelentős szakembereket, gazdasági szereplőket is meghívni a gömöri gazdasági fórumra, mint Kato Kikuko, a Magyarországi Japán Nagykövetség ideiglenes ügyvivője vagy Gyulai-Kertesi Edina, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi menedzsere, de ígéretes együttműködési és üzleti lehetőségekről beszélt Dr. Peter Cacara, a VIA – Kelet-Szlovákiai Befektetési Ügynökség igazgatótanácsának elnöke és Szabó Nikoletta, a Magyar Nemzeti Kereskedőház munkatársa is.

DSCF1137
Az üzleti fórum sikeréhez nagyban hozzájárult Magyarország Kassai Főkonzulátusának segítsége a szervezésben, a potenciális befektetők, gazdasági képviselők meghívásában. Szesztay Ádám, kassai főkonzul elmondta, idén az expo nagyot lépett előre, ami a jövőre nézve nagy kihívást jelent. „Látszik, hogy Gömörben van erő, van dinamika, csak fel kell ezt szabadítani. El kell mondani a világnak, hogy van ide miért jönni.” Nagy előrelépés, hogy Gömör értékeit és lehetőségeit idén a francia-magyar kereskedelmi kamara munkatársának vagy egy olyan világhatalom, mint Japán első számú hazai képviselőjének is megmutathatták.

DSCF1223

A háromnapos Gömör Expo és Fesztivál keretében számos kísérőrendezvény is várta a látogatókat – Megyei Vadásznapok, színes családi, kulturális programok, majális, sztárvendégek koncertje, kézműves vásár, gasztronómiai programok és gyermekműsorok.

[box]A tervek szerint a Gömör Expo fokozatosan a határ két oldalán fekvő térség gazdasági lehetőségeit a befektetők irányában prezentáló rendezvénnyé válik

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter még múlt éven egyezett meg szlovák partnerével, Miroslav Lajčákkal, hogy a határvidéken való munkahelyteremtés a két ország együttműködésének középpontjába kerül. Erről a két nemzeti befektetési ügynökség, a magyar HIPA és a szlovák SARIO is egyezményt kötött. A két kormány munkahelyteremtési szándéka kiemelten fontos a gömöri régió számára, amelyben az országos átlagot is meghaladóan magas a munkanélküliség. A 17 évvel ezelőtt alapított Gömör Expo alkalmassá tehető arra, hogy a határ két oldalán fekvő régió gazdasági jelentőségét a potenciális befektetők felé kommunikálja. Ennek érdekében Magyarország Kassai Főkonzulátusa, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Putnok város és az expó szervezői a következő években növelni kívánják az expón kiállító magyar, szlovák és nemzetközi cégek számát és olyan kísérőrendezvények, business fórumok szervezésére törekszenek, amelyek felkeltik a nemzetközi gazdasági élet figyelmét a régió iránt. A szervezők a most lezajlott nemzetközi kiállítás és szakvásár tapasztalatai alapján alakítják ki a következő expók továbbfejlesztésének koncepcióját. Idén az együttműködés központi gondolata a “Miért éppen Gömör?“, azaz miért érdemes Gömört a befektetők figyelmébe ajánlani. Jövőre a rendezvény középpontjában “Az új Gömör“ jelszava alatt az idén ősszel elfogadásra kerülő integrált fejlesztési tervek bemutatása fog állni, míg a remények szerint két év múlva “Első lépések az új Gömörben“ címmel a fejlesztési tervek megvalósításának első lépéseit prezentálják majd. (sajtóközlemény)[/box]

-rozsnyovidek.sk, szöveg, fotó: Prékop I.



Hagyj üzenetet