Gobelinek bűvöletében

Gobelinek bűvöletében

A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének tagjai szemet gyönyörködtető kiállításon mutatkoztak be április utolsó napján a Rozsnyói Bányászati Múzeum főtéri Galériájában.
Az ünnepélyes megnyitón Martin Kováč, a múzeum megbízott igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Bevezetőjében elmondta, a kazincbarcikai kézimunkázó hölgyek alkotásai nagyon megnyerték a tetszését és a gyermekkorára, nagymamája gobelin párnáira, képeire emlékeztették.

DSCF1281

A kiállítók bemutatkozásából megtudtuk, hogy a kézimunkakörnek hét tagja van, valamennyien 15-20 éve foglalkoznak gobelinnel. Az egyesület öt éve alakult azzal a céllal, hogy a tagok bemutassák, kiállítsák alkotásaikat a nagyközönségnek. Kezdetben a környékbeli kultúrházakban, könyvtárakban mutatkoztak be, majd egyre több és távolabbi magyarországi városba, községbe kaptak meghívást.

DSCF1371

Különlegességük, hogy nemcsak faliképeket készítenek, hanem országosan egyedüliek, akik rátétes gobelineket alkotnak – ezzel a technikával ékszerdobozokat, díszdobozokat, párnákat, ékszereket, italdobozokat díszítenek. A rozsnyói az első nemzetközi kiállításuk, bár nem először járnak a városban, hiszen munkáikkal már a rozsnyói vásáron is találkozhatott a közönség.

DSCF1356

Aki elmulasztotta a megnyitót, május 25-ig még megnézheti a szépséges kézimunkákat, melyek Kissné Király Piroska, Barta Józsefné, Bársony Istvánné, Gálné Csongrádi Magdolna, Lagzi Kovács Istvánné, Mariska Györgyné és Veres Tivadarné alkotásai.

– rozsnyovidek.sk, szöveg, fotó: Prékop I.



Hagyj üzenetet