Barlangászati fotókiállítás és előadás

Barlangászati fotókiállítás és előadás

A Rozsnyói Radiálisok 2 kortárs képzőművészeti kiállítás-sorozat keretében áprilisban zajlott a Föld a fejünk felett – a rozsnyói barlangi fotózás című kiállítás a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában, melyhez múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódtak.
A kiállításon bemutatták az ismert barlangászok idősebb generációjának – Vojtech Benicky, Ladislav Herényi, Viliam Rozložník, Arpád Abonyi, Vojtech Zabari – fényképeit. A mostani generációt Miroslav Hujdič, Jaroslav Stankovič, Milan Kapusta, Tomáš Lázár és Alexander Buzinkay képviselte. A kiállított fényképek a Rozsnyói Bányászati Múzeum, a liptószentmiklósi Szlovák Természetvédelmi és Barlangászati Múzeum gyűjteményéből és az egyes szerzők magángyűjteményéből származnak.

DSC_4368
A foglalkozások során a gyermekeknek lehetőségük nyílt alaposabban megismerkedni a barlangászattal. Meghallgatták a kiállításhoz kapcsolódó előadást, megnézték az érdekes fényképeket, mint például azt, mely bemutatja, hogyan került 1938-ban a Domica-barlangba egy autó, elbűvölte őket a Várhosszúréti-barlang és a Szilicei-jégbarlang egyedisége, miközben megismerték a barlangászok érdekes, de veszélyes munkáját is. Ezt követően meghallgatták RNDr. Jaroslav Stankovič barlangász, hegymászó, publicista, több monográfia szerzőjének A Szlovák- és az Aggteleki-karszt barlangjai – természeti világörökség című előadását.
Az előadó ismertette a négy legfőbb okot, melyeknek köszönhetően a Szlovák- és az Aggteleki-karszt barlangjai a természeti világörökség részei: a barlangok egyedülállóan nagy száma egy viszonylag kis területen, a barlangok genetikai és morfológiai sokszínűsége, a másodlagos képződmények gazdag formái, ritka barlangi élőlények és régészeti leletek előfordulása. Az előadáson a gyerekek többek között azt is megtudták, hogyan keletkeznek a barlangok a karsztfennsíkon.

DSC_4534

Annak ellenére, hogy az érintett területen nagy mennyiségű feltárt barlang és karsztjelenség van (több mint 1300), környékünkön csak hat látogatható közülük. Stankovič úr elmagyarázta, milyen érdekességekkel találkozhat a látogató az egyes barlangokban és kik fedezték fel.
Néhány gyerek aktívan bekapcsolódott a beszélgetésbe, mivel ezeket a barlangokat már ismerték, mások, a fényképkiállítás és a múzeumpedagógiai foglalkozás hatására eldöntötték, hogy igyekezni fognak minél előbb meglátogatni azokat. Az alapos ismeretterjesztő előadás után a gyerekek a „Ki öltözik be leggyorsabban?” verseny keretében kipróbálhatták a barlangász öltözéket. A galériából egyszerre barlangász sportterem lett, ahol a gyerekek hangosan és lelkesen biztatták egymást.
Ezúton is szeretnénk megköszönni RNDr. Stankovičov segítségét és együttműködését nemcsak a kiállításunk, a Szlovák- és Aggteleki-karszt barlangjainak, hanem a természeti világörökség népszerűsítésében is.

Badin Gabriella, Rozsnyói Bányászati Múzeum

– pr-i, rozsnyovidek.sk

 fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum


Hagyj üzenetet