Összefogás és sikeres aláírásgyűjtés a magyar iskolákért

Összefogás és sikeres aláírásgyűjtés a magyar iskolákért

Sikerrel zárult a magyar iskolák színvonalasabb oktatásáért indított aláírásgyűjtés: a célul kitűzött 20 ezret meghaladva 26452 aláírás gyűlt össze rövid egy hónap alatt. Az anyanyelvi írás- olvasásórák és a szabadon választható órák növelését, valamint a magyar történelem oktatását követelő petíció április közepén három civil kezdeményezésére indult, hogy rövidesen országos mozgalommá terebélyesedjen. Szövege április 16-án került fel a Facebook Felvidéki magyar politikai vitaklub oldalára. Április 27-én a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Csemadok, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége ajánlotta fel segítségét az aláírások gyűjtésében, április 30-án Berényi József, az MKP elnöke, május 6-án Bugár Béla, a Most-Híd elnöke deklarálta aláírásával a petíció pártjuk általi támogatását. Mellé állt az egész szlovákiai magyar média és egy új, kifejezetten a petíció népszerűsítésére indult weboldal, a magyariskola.sk. A petíciós íveket május 28-án kapta meg az oktatási minisztérium.
Felemelő volt megtapasztalni, mennyire közös ügy a magyar nyelvű oktatás, milyen sok önzetlen segítséget kaptunk azoktól a civilektől, akik időt, energiát nem sajnálva, egyedül több száz aláírást gyűjtöttek össze. Külön köszönet illeti azokat a szlovák nemzetiségű polgárokat, akik megértésükkel és aláírásukkal ügyünk mellé álltak.
Köszönetet mondunk minden iskolának, szervezetnek, a sajtónak és minden magánembernek a segítségükért. Magunknak, magunkért tettük. Most már a minisztériumon van a sor.
A petíció első eredménye: Juraj Draxler miniszter jövő csütörtökön, június 4-én fogadja a magyar nyelvű oktatás képviselőit.

A petíciós bizottság
PaedDr. Fibi Sándor
Vojtek Katalin
Filip Zacher

Pozsony, 2015. május 28-án

 

forrás: magyariskola.sk, kép: pixabay.com



Hagyj üzenetet