A kiállítás a történészek nyelvén mesél Erzsébet királynéról

A kiállítás a történészek nyelvén mesél Erzsébet királynéról

Nagy érdeklődés kísérte az Őfelsége, a Királyné – Erzsébet királyné történelmünkben és képzeletünkben című kiállítás megnyitóját június 4-én, a betléri Andrássy-kastélyban. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Habsburg György, valamint a Szlovák Nemzeti Múzeum és a kiállítás egyes műtárgyait kölcsönző hazai és magyarországi múzeumok képviselői.

DSCF4173

A kiállítás nem titkolt célja, hogy kapcsolódva ugyan az ismert romantikus Sissi-filmek népszerű karakteréhez, de személyes tárgyaival, az őt ábrázoló festményekkel, szobrokkal, ruháinak másolatával, valamint történelmi tényekkel, kordokumentumokkal gazdagítva közelebb hozza a látogatóhoz, más szemszögből mutassa be Erzsébet királynét. Mint Barczi Gyula, a múzeum igazgatója beszédében elmondta, a kiállítás a királyné történetét másképp meséli el, mint Ernst Marischka filmje. A tárlat a történészek, muzeológusok nyelvén mesél, amit mindenki megért, nemzetiségre, társadalmi helyzetre való tekintet nélkül.

DSCF4291

Hogy miért éppen Betlérben kerül bemutatásra ez az egyedülálló Sissi-kiállítás? A betléri kastély az egyetlen Szlovákiában, amelyben szinte érintetlenül megmaradt az eredeti berendezés és gyűjtemény. Ennek a gyűjteménynek több darabja – képzőművészeti alkotások, fényképek – kapcsolódik Erzsébet királynéhoz, mesél a személyéről, koráról és a hozzá kötődő személyiségekről, akik életútjának elválaszthatatlan részei lettek – mondta Barczi Gyula. A betléri kastélyhoz szorosan kötődik a kiváló államférfi, a kastély tulajdonosának fivére, Andrássy Gyula, a királyné politikai és szellemi társa. „Erzsébet sokkal inkább volt magyar királyné, mint osztrák császárné, aki a politikában ugyan rövid ideig vett részt, de aktívan és eredményesen. A királyné életéről szóló kiállítás tágabb értelemben azt is bemutatja, hogyan változott Közép-Európa a 19. század közepének nyugtalan forradalmi éveitől az osztrák-magyar kiegyezésen keresztül az új évszázad kezdetéig, mely mintha Erzsébet életét – egészen tragikus haláláig – megpecsételte volna.” – tette hozzá az igazgató.

DSCF4363

Az ünnepélyes megnyitón Habsburg György magyar nyelven szólt a jelenlévőkhöz, és többek között elmondta, hogy Erzsébet királyné a családja egyik legszínesebb tagja volt, akit sokan sok szempontból bemutatták már. Itt az ideje, hogy más szemszögből is megismerjük a személyét, hiszen a királyné egy kemény politikus volt, akinek sikerült elérnie – ami nem volt könnyű –, békét teremteni az Osztrák-Magyar Monarchiában.

DSCF4376

A kiállításmegnyitó sztárvendége Adriana Kučerová operaénekesnő volt, akinek énekét Júlia Grejtáková kísérte zongorán.

DSCF4277

A kiállítás, melynek kurátorai Barczi Gyula, Dr. Lörinčík Szilvia, Máté Tímea, Dr. Takácsová Katarína, szeptember végéig látható a betléri Andrássy-kastélyban. A nyár folyamán még számtalan kísérőrendezvény kapcsolódik hozzá, például Erzsébet királyné hasonmásának részvétele a kastélylátogatásokon, koronázási ünnepség és egyéb programok, melyekről portálunkon is beszámolunk majd.

– rozsnyovidek.sk, szöveg, fotó: Prékop I.Hagyj üzenetet