Az oktatásügyi miniszter elutasította a magyar anyanyelvi órák számának emelését

Az oktatásügyi miniszter elutasította a magyar anyanyelvi órák számának emelését

Másfél hónapja arra biztattuk olvasóinkat, hogy írják alá, támogassák a szlovákiai magyar iskolákért indított petíciót. A kezdeményezők célja az volt, hogy összegyűjtsenek 20 ezer aláírást, ezzel is kifejezve elégedetlenségünket a tervezett, iskoláinkat hátrányosan érintő változásokkal kapcsolatban. Mint arról portálunkon is beszámoltunk, az aláírásgyűjtés sikeres volt, szinte az egész, magyarok lakta térség megmozdult, és a több mint 26 ezer aláírást tartalmazó petíciót át is adták az oktatásügyi minisztériumban.

A folytatás azonban nem volt ilyen sikeres – a pedagógus küldöttség várva várt megbeszélése csütörtökön  Juraj Draxler oktatásügyi miniszternél eredmény nélkül ért véget, a delegáció csalódottan vette tudomásul, hogy a tárcavezető elutasította a magyar tannyelvű iskolákat érintő követeléseket.

Erről Jókai Tibor,  a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke, a küldöttség vezetője tájékoztatta az MTI-t a találkozó után.
A magyar pedagógusok két – a magyar tannyelvű általános iskolákat érintő – témában terjesztették elő  követeléseiket. Részint azt kérték, hogy szüntessék meg a szeptembertől hatályos kerettanterv által előidézett azon aránytalanságot, hogy a magyar nyelvű általános iskolák alsó tagozatain jelentősen alacsonyabb lesz az óraszám az anyanyelv oktatására, mint a szlovák intézményekben.

DSCF0404-crop

A pedagógusok küldöttsége ezen felül azt is szerette volna elérni, hogy szeptembertől ne lépjen érvénybe a közoktatási törvénynek az a rendelkezése, amely kötelező jelleggel minimális osztálylétszámokat vezet be, s ezzel veszélybe sodorja a vidéki kis létszámú iskolákat. Ez az intézkedés száz szlovákiai magyar kisiskolát veszélyeztet, ami a 261 magyar oktatási intézmény több mint harmada.
“Szakmai szempontokat szem előtt tartva elmagyaráztuk, hogy mit helytelenítünk és az miért nem jó nekünk” – számolt be a találkozón történtekről Jókai Tibor. Elmondta: az oktatásügyi miniszter azt állította, hogy a szervezetük a vonatkozó szabályozás előkészületi szakaszában nem véleményezte azt, ám ezt az állítást a pedagógusok tényekkel megcáfolták.
A tárcavezető ezt követően a civilek petícióját nehezményezte, amit politikai indíttatásúnak minősített.
“Szó szót követett, de a vége az volt, hogy pont, az intézkedés szeptembertől életbe lép és nincs tovább” – idézte fel a történteket Jókai Tibor, aki elkeserítőnek nevezte a találkozó eredménytelenségét és kiábrándítónak a miniszter elutasító hozzáállását. Kérdésre elmondta: egyelőre még nem tudják, mi lesz a követező lépésük, előbb megvitatják a történteket és erről csak ezt követően döntenek.

forrás: MTI, fotó: Prékop I.

 

 Kapcsolódó írásaink:


Hagyj üzenetet