A Diákhálózat új partnere a bécsi Magyar Diákok Egyesülete

A napokban partnerszerződést írt alá a szlovákiai magyar diákokat képviselő Diákhálózat és a bécsi Magyar Diákok Egyesülete, azaz a Verein Ungarischer Studierender.
A Diákhálózat tavasszal frissült elnöksége, valamint aktív tagjai egyetértenek abban, hogy fontos nyitniuk olyan szervezetek felé, melyekkel hasonló tevékenységi területtel és célcsoporttal rendelkeznek.
A két fél által aláírt szerződésben olyan pontok kaptak helyet, mint a kölcsönös együttműködés szakmai gyakorlatok vagy pályázatok terén. Az MDE ezen kívül ősztől bekapcsolódik a Diákhálózat által évenként megszervezett Felsőoktatási Tájékoztató Körútba is, illetve helyet kap a körút apropóján kiadott Hova Tovább? címet viselő kiadványban, amely a leendő gólyáknak ad részletes és pontos információkat kiszemelt egyetemükkel, egyetemi városukkal, valamint a Diákhálózat tevékenységével kapcsolatban. A Diákhálózat újdonsült elnöke, Kotiers Róza kiemelte, hogy többek között azért tartja fontosnak, hogy az általa képviselt szervezet és a Magyar Diákok Egyesülete kapcsolatot teremtsen egymással, mert a szlovákiai magyar fiatal pályaválasztók körében egyre népszerűbb továbbtanulási célpont Ausztria, főként a bécsi egyetemek.

mde logo
A Magyar Diákok Egyesülete 1999 óta működik az osztrák fővárosban, s céljai csakugyan megegyeznek a Diákhálózat 9 tagszervezetének küldetésével: közrefogja a magyar ajkú diákokat, segítséget nyújt az idegenben való boldogulásban, továbbá közösségi életet és szórakozást is biztosít számukra. Legnagyobb különbségként talán az említhető, hogy míg a Diákhálózat szlovákiai magyar szervezet révén főként felvidéki fiatalokat foglalkoztató és összekötő szervezet, addig a Magyar Diákok Egyesülete mondhatni az egész Kárpát-medence Bécsben tanuló és dolgozó magyar fiataljait fogja közre. Az MDE frissen megválasztott elnöke Paluska Zsuzsanna, első éves egyetemista, s nem utolsó sorban szlovákiai magyar fiatal.
A két diákszervezet aktivistái bíznak abban, hogy a jövőben eredményes lesz a közös munkájuk.

A Magyar Diákok Egyesületéről bővebben hivatalos honlapjukon olvashatnak az érdeklődők: http://mde.hu/

Az MDE aktivistái többek között részt vesznek a Gombaszögi Nyári Tábor szervezésében is, amelyre idén július 14-20. között kerül sor Krasznahorhaváralján.

(dh, bzs)