Ahol jó zene szól – szederFESZT június végén Csábon

Ahol jó zene szól – szederFESZT június végén Csábon

Első alkalommal kerül megrendezésre június utolsó hétvégéjén (június 27-28.) Csábon a szederFESZT zenei-kulturális fesztivál, mely a zenei sokszínűségen kívül egy szlovákiai premiert is tartogat.

A község és a helyi Csemadok nem első alkalommal szervez zenei rendezvényt, hisz évek óta valósítanak meg különböző sorozatokat (Hajnalok Völgye kortárs kórusfesztivál, Csábi ORGONAest, …). Többek között ezért is a régiójuk zenei életének központja Csáb.

Az épp ma 231 éve született Szeder Fábiánról, íróról, szerzetesről, a palócok első kutatójáról elnevezett most induló fesztivál elsődleges célja elhozni Közép-Szlovákiába, régiójukba is a zenei élet legkülönbözőbb szereplőit és tartalmas szórakozást biztosítani a látogatóknak a legkisebbektől a legidősebbekig.

szeder

A fesztivál első napján, szombaton a kezdés a gyerekeké, akiket az X-Faktort is megjárt pozsonyi Kobold zenekar fog szórakoztatni. Őket követi a losonci Folk LC, akik régiójuk népzenéjét mutatják be, valamint a funky, fusion jazz kedvelőinek Borsky Tibor basszusgitáros zenekara, a Band Of Groove. Este pedig koncertet ad a helyi Unlimited Souls zenekar.
Ezt követően a táncé lesz a szerep: első alkalommal rendeznek táncházat a Folk LC zenekarral és táncosaival a községben, majd pedig retro partyval zárják a napot.

A vasárnap ünnepi szentmisével és Szeder Fábián emlékhelyének koszorúzásával kezdődik. Délután folytatódnak a programok, ahol az első részben teret kapnak a helyi és környékbeli csoportok, a Csábon megrendezett tehetségkutató, az ITEFESZT legjobbjai, valamint a Krtíšan néptánccsoport.
Ez után ismét a zenekaroké a szerep. A sort a dunaszerdahelyi Arizóna kezdi. Őket követi Kállay-Saunders András és zenekara, aki tavaly képviselte Magyarországot az Eurovízión. A fesztivált pedig az idei döntős, Csemer Boglárka Boggie zárja, aki a szederFESZT-en adja első koncertjét Szlovákiában.

szeder plakat

A zenén kívül kísérő programok is várják majd a látogatókat, mint például lovaskocsizás, íjászat, kézműves foglalkozások, kézműves bemutatók.

A színes program a szervezők koncepciója volt. „Céljaink között van megismertetni a közönséggel olyan zenei stílusokat, előadókat is, akikkel a hétköznapokban a rádióban, TV-ben nem találkozhatnak. A másik szempont pedig, hogy hazai, környékbeli, felvidéki zenekaroknak is teret adjunk.” – nyilatkozta Zaťko Ervin, a fesztivál szervezője a Pátria Rádióban.

A programból látható, hogy jó zene szól majd a nagykürtösi járásban, Csábon, a futballpálya melletti szabadtéri színpadon, ahová nagy szeretettel várnak mindenkit június 27-én és 28-án. Mindkét napra a belépés díjtalan, de aki szeretné támogatni ezt a kezdeményezést, egyedi szederFESZT-es karszalagért cserében megteheti ezt majd a helyszínen.

További információk a hivatalos weboldalon, a www.szeder.sk-n, valamint a fesztivál Facebook oldalán és eseményében találhatók.

– sajtóközleményHagyj üzenetet