Gombaszög 2015, avagy 57. Országos Kulturális Ünnepség

Gombaszög 2015, avagy 57. Országos Kulturális Ünnepség

Ötvenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Csemadok Rozsnyói Területi Választmánya és a társszervezők rendezésében a Csemadok legrangosabb kulturális eseménye.

„A  Gombaszögi Kulturális Ünnepség időpontja 2015. július 3-a és 4-e, helyszíne pedig Rozsnyó és Gombaszög. A nyitónapon, július 3-án, pénteken 16 órai kezdettel Rozsnyón, a történelmi városháza kongresszustermében konferenciára kerül sor a magyarok kulturális helyzetéről Szlovákiában témával“ – tájékoztatta portálunkat a megbízott elnöknő, Žemlička Mária.

Másnap, július 4-én 15 órai kezdettel a csodálatosan szép Gombaszögi völgyben folytatódik a rendezvény. A gálaműsorban a 18 felvidéki és magyarországi hagyományőrző tánc-, énekcsoport és zenekar mellett az 1987-ben alakult ParnoGraszt roma népzenei együttes is fellép Paszabból. A ParnoGraszt cigányul fehér lovat jelent. A névválasztásnál a fehér szín, mint a tisztaság, a ló pedig mint a szabadság szimbóluma vezérelte őket. Hiteles cigány- és világzenét játszanak. Magyarul és romani nyelven énekelnek, egy dalon belül is cserélik a nyelvet, vagy egyszerre énekelnek mindkét nyelven. Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő. Zenéjük mára bejárta a világot. Fennállásuk leghosszabb turnéján 40 nap alatt 20 városban adtak koncertet New York-tól San Franciscoig. A svájci zenei szakfolyóirat, a Vibrations 2005-ben a ParnoGrasztot a tíz legjobb zenekar közé sorolta.

A gálaműsorban idén közreműködnek:
Felvidékről a Százszorszép Gyerekcsoport, a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája mellett működő Nefelejcs Citerazenekar és Népdalkör, a Borostyán Néptáncegyüttes, Jólész, Várhosszúrét, Hárskút és Krasznahorkaváralja férfi énekkarai, a jókai Pengettyű Citerazenekar, a Szilicei Hagyományányőrző Népdalkör, a nagyölvedi Nagy Csomor családi zenekar, a szentmáriai Gyöngyvirág Népdalkör és természetesen a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes.

Magyarországról a répáshutai Veľká Bukovinka Tánccsoport, a Bükkszentkereszti Szlovák Hagyományőrző Népdalkör és a miskolci Avas Néptáncegyüttes műsorát tekinthetik meg a résztvevők.

A műsor további részében értékes tomboladíjak várják a közönséget, valamint 20 órai kezdettel a Mobilmánia koncertje valósul meg, melyet táncház követ. A rendezvény ideje alatt nemcsak a kisgyermekes családokat, hanem minden érdeklődőt szeretettel várnak az állatsimogatóba, a kézműves foglalkozásokra, de lesz csillámtetoválás, gömöri ízek utcája, valamint a rendezvény ideje alatt a kirakodóvásár gazdag kínálata áll a kedves látogatók rendelkezésére.
„További információt a Csemadok rozsnyói székházában, illetve a területi választmány tagjaitól – Bernáth Ferenc (Krasznahorkaváralja), Kardos Ferenc (Rozsnyó), Bakos Erzsébet (Dernő), Hlivák Sándor (Rozsnyó), Beke Beáta (Lekenye), Körtvély Mónika (Lucska) és Tóth Lucia (Rozsnyó) – kaphatnak.” – tudatta a megbízott elnök.

A rendezvény részletes programját ITT>>> olvashatják.

„A Csemadok 1949. március 5-én „született” meg azzal a gondolattal, hogy tetszhalott állapotából felébressze a magyar kultúrát. A Csemadok és a magyar iskolák nagyban befolyásolták egymás működését. Mielőtt elkezdtek volna működni, fesztiválokat, rendezvényeket szervezni, tapasztalatokat gyűjtöttek. Küldöttség járt például Ukrajnában, Východnán, Strážnicén. Az első szabadtéri országos rendezvényre, az Országos Dal- és Táncünnepélyre Zselízen került sor, amelyen 14 ezer ember vett részt. 1960-ban a Csemadok egy politikai döntés folytán rugalmasan újraszerveződött. 1976-ban sikerült elérni, hogy az STV sugározza a kisebbségek országos jelentőségű rendezvényeit is, köztük Gombaszögöt.” (Takács András, 2013, Felvidek.ma http://www.felvidek.ma/felvidek/kultura/40600-55-gombaszogi-kultural-unnepely)

2009–ben a fergeteges, háromórás műsort közel kétezren látták, és mintegy hétezer ember fordult meg itt a két nap alatt, ami egy új kezdetet is jelentett a fesztivál történetében.

Gombaszög. Barlangszentelési ünnepként indult, aztán lett belőle a Csemadok országos rendezvénye. Nem tartom fontosnak felsorolni a több mint fél évszázadnyi fesztivál különböző neveit, egy azonban elvitathatatlan: Gombaszög a (cseh)szlovákiai magyarok generációi számára jelentett tájékozódási pontot, találkozóhelyet és kulturális élményt.
Végezetül azt is el kell mondani: mai világunkban nem könnyű egy jó kulturális fesztivált szervezni, különösen egy népművészeti fesztivált. Régen sem volt az, most kétszeresen nehezebb. Változtak a szokásaink; a társadalmi marazmus, a szociális kiszolgáltatottság, a szolidaritást elfojtó dac (dacrendezvények, dacpártok!…) mind-mind olyan tényező, amire oda kell figyelni. És a szervezés ábécéjének első mozzanatára: tárgyalni, egyeztetni és együttműködni másokkal. Hogy rendezvényeink ne oltsák ki, hanem erősítsék egymást!… (Máté László, 2010, Felvidek.ma http://www.felvidek.ma/archivum/58-archivum-publicisztika/23140-)

Beke BeátaHagyj üzenetet