A Vajdasági Szabadegyetemen járt a Diákhálózat

2015. július 1-5. között került megrendezésre a XIII. Vajdasági Szabadegyetem Kishegyesen. A szabadegyetem főszervezői két vajdasági magyar diákszervezet, a VaMaDiSz és a VIFÓ voltak.

A rendezvényre a felvidéki egyetemistákat képviselő Diákhálózat is meghívást kapott. A Diákhálózatot Vajdaságban az elnökség négy tagja, Kotiers Róza frissen megválasztott elnöknő, Bóna Zoltán, a leköszönő elnök és DH aktivista, Sólymos Karin, külügyi alelnök és Paluska Zsuzsanna, az Alma Mater főszerkesztője képviselte.

A szombat délutáni program keretében sor került egy Kárpát-medencei szintű ifjúsági kerekasztal-beszélgetésre Sóti Attila, a VaMaDiSz elnökének moderálásával. A beszélgetésben részt vett Gulyás Tibor a magyarországi HÖOK, Jankovszky Dávid a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület, Sipos Krisztina a horvátországi HMIK – Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége, Szórád Gábor pedig a Kárpát-medencei szervezeteket összefogó Magyar Ifjúsági Konferencia képviseletében. A kerekasztalon felmerülő kérdéseket illetően a felvidéki fiatalok nevében Bóna Zoltán nyilatkozott. A téma ifjúságot érintő kihívásokat ölelt fel a Kárpát-medencében.
Olyan kérdések merültek fel többek közt, hogy miképp kezelik egyes diákszervezetek a külföldön való továbbtanulás témáját. Bóna Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában a Selye János Egyetem és a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Kara kínál magyar nyelvű oktatást, de ezenkívül is létezik anyanyelvű oktatás különböző magyar tanszékeken. Nagyon népszerűek viszont a felvidéki diákok körében a cseh és magyarországi egyetemek is, főként a színvonal, a nyelvi akadályok eltűnése vagy éppen a későbbi kereseti lehetőségek miatt.

A Diákhálózat több programjával is az ittmaradásra próbálja ösztönözni a felvidéki magyar fiatalokat. A SzakGyak projekt keretén belül a felvidékről származó egyetemisták lehetőséget kapnak arra, hogy elsajátítsák a magyar szakterminológiát, valamint kialakíthassák szlovákiai magyar cégekkel, intézményekkel kapcsolati hálójukat.

Minden régióban nagy problémát jelent a fiatalok kivándorlása külföldre. Szórád Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy természetes folyamat a diákok körében, hisz mindenki szeretne világot látni, illetve a nyugati országok magasabb életszínvonallal, jobb fizetéssel is kecsegtetnek. A problémát az jelenti a kisebbségi közösségek számára, hogy a diákok a későbbiekben nem térnek haza az említett okok miatt. Véleménye szerint a pozitív példák bemutatása, tehát azon diákok esete jelentené a megoldást szülőföldre való visszatérésre, akik a külföldi tanulmányok befejezése után itthon kamatoztatták tudásukat.

Bóna Zoltán abban a témában, hogy mennyire fér meg a politika az ifjúsági szervezetekben, azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint vakvágány az egyes pártok ifjúsági szervezeteinek létrehozása és működtetése. Káros dolognak tartja, hogy az ebben tevékenykedő fiatalok már idő előtt azzal foglalkoznak, milyen pozíciót kaphatnak majd később a pártban. Viszont azt sem tartja megfelelő hozzáállásnak, mikor egy fiatal értelmiséget tömörítő szervezet apolitikusnak jelenti ki magát. “Amellett, hogy függetlenek maradunk a pártoktól, a közéleti kérdésekben igenis hangot kell adni a véleményünknek.”- jelentette ki Bóna Zoltán.

A Diákhálózat tagjai nagy szeretettel várják a Vajdasági Szabadegyetem szervezőit, valamint más határon túli magyar szervezetek képviselőit is a krasznahorkaváraljai Gombaszögi Nyári Táborba július 14-20. között, ahova a szervezők a határon túli magyaroknak ingyen belépést biztosítanak.

– DH