Meghívó: III. Palóc Világtalálkozó

Meghívó: III. Palóc Világtalálkozó

A palócok nagy közös rendezvénye, összejövetele, a Palóc Világtalálkozó idén harmadszor kerül megrendezésre 2015. augusztus 7-8-9-én a magyarországi Bátonyterenyén, a Gyürky-Solymossy Kastély csodálatos, őshonos fákkal teli parkjában. A rendezvényt a Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület szervezi a Bátonyterenyei Önkormányzattal és több civil szervezettel karöltve. Találkozónk létrehozását az a lelkesedés fűti, hogy megszólítsuk, összefogjuk az összpalócságot, annak érdekében, hogy megmutathassuk a világnak, gyermekeinknek, unokáinknak, barátainknak a kettészelt Palócföld hagyományait, kulturális kincseit és közös értékeinkből, szülőföldünk szeretetéből fakadó összetartozás és öröm érzését – szeretnénk ebbe a nehéz időszakba egy kis ünnepet csempészni, és megmutatni, hogy számunkra most is „palócnak lenni büszke gyönyörűség”.

paloc2

Nagyon fontos számunkra, hogy átadjuk, átmentsük a későbbi nemzedékeknek ezt a szívünknek oly kedves, rendkívül gazdag és színes kultúrát, hagyományt.  Fontosnak tartjuk, hogy megismertessük a fiatalokkal nagyszüleik, dédszüleik, elődeik színes hagyományokban gazdag életét, mindennapjait. Örömmel tapasztaljuk, hogy nyitott szívekre találunk a fiatalok körében is.

paloc

A Palóc Világtalálkozó három napja során 82 település közel 1200 fellépője mutatkozik be. A műsorban 6 táncegyüttes, 8 népi zenekar, 26 egyéni előadó és 43 kórus lép színpadra. Látogatottság tekintetében tízezres nagyságrendről beszélhetünk a programsorozat alatt. A Palócok földjén a határontúli Felvidéket és négy hazai megyét értünk (Pest megye keleti részét; Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét), ezenfelül a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina települést, mely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

paloc4

A rendezvény programja és további információk a palocvilagtalalkozo.hu oldalon olvashatók.

– forrás: palocvilagtalalkozo.hu



Hagyj üzenetet