A kőedény költészete – a rozsnyói kőedény manufaktúra termékeinek szépsége

A Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában a Rozsnyói Városnapok és az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében 2015. szeptember 17-én, csütörtökön ünnepélyesen megnyitották A kőedény költészete című kiállítást. A tárlatot Mgr. Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója nyitotta meg. A kiállítás szerzője, Sylvia Holečková, beszédében megismertette a jelenlévőket a rozsnyói kőedény manufaktúra töténetével és magával a kiállítással. A megnyitót Ambrus Ferenc Hoffmann Jánosról, a manufaktúra alapítójáról szóló elbeszélése és a Rozsnyói Művészeti Alapiskola tanulóinak kultúrműsora színesítette.

DSCF6319
A kőedény költészete című kiállítás bemutatja a rozsnyói kőedény manufaktúra termékeinek szépségét és sokféleségét, melyek az egykori alkalmazottak ügyességének, ötletességének, eszességének és ízlésének eredményei, és röviden tájékoztat a manufaktúra történetéről. A kiállítást méltóképpen egészíti ki Hoffmann János életnagyságú sziluettje, valamint a történelmi regionális sajtóból, az 1912-es és 1913-as Rozsnyói Híradóból származó információk, melyekből megtudjuk, hogy az akkori Rozsnyói Városi Múzeum gyűjteménye rozsnyói kőedényekkel gazdagodott. A kiállítás végét a valószínűleg Rozsnyón készült kőedény termékeknek és egy másik gömöri, az 1823-ban Murányban alapított kőedény manufaktúra termékei bemutatásának szentelték.

A rozsnyói kőedény manufaktúrát, az 1782-ben alapított bőrfeldolgozó manufaktúra után másodikként, 1810-ben alapították. A manufaktúrát az akkori Csucsomi, ma Fazekas utcában a Budáról származó Hoffmann János hozta létre. 1845-ig az alapító családja, majd részvénytársaság igazgatta. A cég vezetésében Mattyassovsky István, Szontágh Imre, Dubrovszky Sándor, Weinstein Jakab és Groszmann Fábián váltották egymást.
A manufaktúra Szontágh Imre irányítása alatt érte el legvirágzóbb korszakát. Legjelentősebb időszaka 1851–1854 közé esett. A kassai kereskedelmi kamara adatai szerint 1905-ben fejezték be a gyártást.

DSCF6333
A rozsnyói kőedény manufaktúra termelését a közeli környék nyersanyagaira alapozta. Termékeinek skálája viszonylag gazdag volt, eredetiségét jelzés biztosította, ezekből négyet ismerünk. A rozsnyói termékeket a helyi vásárokon kívül nagyobbrészt Budapesten és Debrecenben árusították. A legnagyobb érdeklődés a különféle tányérok iránt volt. Díszítéshez leggyakrabban a kék, piros, zöld és barna színeket használták. A manufaktúra a polgári háztartásokra alapozta termelését, később, hogy minél tovább maradhasson a piacon, igyekezett kielégíteni a vidéki ízlést is.

DSCF6342

A kiállítás a Rozsnyói Bányászati Múzeum, a Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum, a Rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum és magángyűjtők tárgyait mutatja be.
A tárlat a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában 2015. október 23-ig tekinthető meg.

Sylvia Holečková, Rozsnyói Bányászati Múzeum
a kiállítás szerzője

– rozsnyovidek.sk, fotó: Prékop I.