A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége Országos Elnökségének nyilatkozata

A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége Országos Elnökségének nyilatkozata

A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Országos Elnökségének
NYILATKOZATA
Galánta – Kaskády, 2015. október 23.

1. A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöksége úgy látja, hogy az elmúlt időszakban háttérbe szorult a szlovákiai magyar oktatásügyet, iskolás gyermekeinket leginkább érintő probléma megoldásának, a magyar iskolákban az új kerettanterv által öt órára redukált, megcsonkított írás-olvasás oktatásának a kérdése. Erre, a mindenkit egyaránt érintő igazságtalanságra és pedagógiai szempontból védhetetlen hibának az orvoslására kell elsősorban megoldást találnunk.

2. A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének az országos elnöksége egyetért azokkal a szakmai véleményekkel, melyek szerint a jelenlegi társadalmi, demográfiai és gazdasági viszonyok mellett nem tartható fenn minden szlovákiai magyar iskola, s egyben szorgalmazza, hogy a lehető legrövidebb időn belül (két-három hónap) kisrégiós találkozókon legyen tisztázva az ésszerű keretek közt a szlovákiai magyar közösség fennmaradását és további fejlődését szolgáló minőségi iskolahálózat. A találkozók sikere azon múlik, hogy vegyenek részt rajtuk az érintettek, a fenntartó önkormányzatok képviselői, az iskolavezetők, az iskolatanácsok vezetői és a szülők.

3. A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének országos elnöksége felszólítja politikai pártjaink vezetőit, képviselőit és a parlamenti választásokon érdekelt személyeket, jelölteket, hogy tartsák tiszteletben a szlovákiai magyar oktatásügy ideológiai semlegességét.

4. A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének országos elnöksége támogatja a Szlovák Pedagóguskamarának az oktatásügyi költségvetés és a pedagógusbérek emelésével kapcsolatos követeléseit.

Mézes Rudolf, elnök

kép: pixabay.com



Hagyj üzenetet