Pályázati támogatásból valósult meg az ablakcsere a szilicei óvodában

Pályázati támogatásból valósult meg az ablakcsere a szilicei óvodában

A szilicei önkormányzat régi álma teljesült azzal, hogy hosszú évek próbálkozása után végre sikerült pályázati támogatást nyernie a helyi óvoda lépcsőházában található régi, elöregedett nyílászárók cseréjére.

A magyarországi Bethlen Gábor alapítvány erre a célra 100 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette a szilicei óvodát. A korszerűsítési munkálatok október végén, az őszi szünet meghosszabbításával kezdődtek. Összesen 6 darab ablak cseréjére kerül sor a helyi közmunkások segítségével.

14

Az 550 lakosú Szilice község a hátrányos helyzetű, nagyarányú munkanélküliséggel küzdő rozsnyói régióban található. Zsáktelepülésnek számít, ezért is játszik jelentős szerepet az óvoda és az iskola a település közösségi életében. A Szilicei Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda jelenlegi épülete 1931-ben épült csendőrlakként, szerkezete kőből van. A helyi óvoda 1981-ben kisebb belső átépítést, átalakítást követően került a mostani épületbe. Ennek a 34 évvel ezelőtti felújításnak köszönheti jelenlegi állapotát. A lépcsőház modernizációjára azért volt szükség, mert nemcsak hideg és huzatos volt, hanem a beázások miatt megjelent a penész is.

A pályázat elsődleges célja volt, hogy növelje az épület hőszigetelő képességét, amivel az önkormányzat energiát, ill. üzemeltetési költséget takaríthat meg, és természetesen az, hogy megszüntesse a gyerekek egészségére káros penész szaporodását. Ami szintén fontos, hogy az ablakcsere után sokkal melegebb és esztétikusabb lett az épület – tájékoztatott Várady Tamás polgármester és Ragályi Éva, az óvoda igazgatónője. Átfogó céljuk a község fejlesztése és a középületek karbantartása, hogy a magyar ajkú gyerekek számára továbbra is megmaradjon az anyanyelvükön és a lakóhelyükön való oktatás lehetősége.

  • rozsnyovidek.sk


Hagyj üzenetet