Farsang a bányászati múzeum galériájában

Farsang a bányászati múzeum galériájában

Ezekben a napokban tetőzik a farsang, a mulatságok, karneválok és szórakozás időszaka, mely vízkereszt napján kezdődött és hamvazószerda előtti éjfélig tart.
Idén a farsangi időszak február 9-én (ma) ér véget. A világ számos táján éppen a mai nap a farsangi mókázások kicsúcsosodásának napja. Nincs ez másképp nálunk, a bányászati múzeum galériájában sem, ahol meglátogatott bennünket a Rozsnyói Műszaki Szaközépiskola digitális média grafikai dizájnja szak diákjainak csoportja, hogy saját fantáziájuk alapján farsangi maszkokat készítsenek.

4
Az álarcok készítése közben a diákokat megismertettük Gömör és más szlovákiai régiók farsangi szokásaival. Megemlítettük Közép-Európa egyéb helyeit is, ahol ezek a szokások a mai napig élnek és az álarcok készítése a régi télbúcsúztatás elengedhetetlen része.

A diákok egy részét az alkotásnál a bemutatott egyedi velencei álarcok inspiráltak, melyeknek gyökere az ókori római karnevál ünnepségekre nyúlik vissza. Az álarcok közül nem hiányoztak a hagyományos népi motívumok sem – kecske, ló, medve, melyek az életet, energiát, férfierőt jelenítik meg és szintén a falusi farsangi felvonulások szerves részei.

A diákok ezeket a hagyományokat követve a nálunk készült maszkokat kifestették, néhányan fel is próbálták.
Kellemes hangulatú találkozó volt, mely jól sikerült alkotásokat eredményezett.

10

Badin Gabriella, Rozsnyói Bányászati Múzeum

  • pri-i, rozsnyovidek.sk


Hagyj üzenetet