A siker titka a magyar iskola – a kerekasztal kampányának része a kisfilm és az új honlap

A napokban zajlanak az alapiskolai beiratkozások. A magyar anyanyelvű gyermek a magyar iskolában van a legjobb helyen. A Kerekasztal kisfilmet készített a hazai magyar tannyelvű oktatás népszerűsítésének céljából.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a magyar nyelvű oktatást népszerűsítő kampányt indított. Ennek szerves részét képezi az a kisfilm, amely a magyar iskolák előnyeire igyekszik felhívni a figyelmet. A film készítői azt hangsúlyozták, hogy a magyar anyanyelvű gyermek számára a magyar iskolán keresztül vezet az út az érvényesüléshez.

Nagyon elterjedt ugyanis a szlovák iskoláról az a tévhit, hogy szükségszerűen jobb érvényesülést ad a magyar anyanyelvű gyermekek számára is. Ez azonban szakmai érvekkel egyáltalán nem támasztható alá. Sőt, az ellenkezője valószínű, tehát, hogy a szlovák nyelvi környezet okozta nehézségek miatt a gyermek nagy eséllyel behozhatatlan lemaradást szenved. A szlovák iskola a szlovák anyanyelvű gyermekeknek ad jó érvényesülési esélyeket, a magyar iskola pedig a magyar anyanyelvű gyermekeknek, ezért a civil szervezeteket összefogó Kerekasztal számára fontos, hogy előmozdítsa a magyar oktatás ügyét.

A kisfilmhez kötött honlapon a készítők további érveket sorakoztatnak fel amellett, hogy a magyar anyanyelvű gyermek számára a magyar tanítási nyelvű iskola a leginkább megfelelő környezet.