Gyimesi motívumok a tojásfán – húsvéti kézműves nap Krasznahorkaváralján

Gyimesi motívumok a tojásfán – húsvéti kézműves nap Krasznahorkaváralján

A múlt értékeinek megőrzése, továbbgondolása és beemelése a mindennapjainkba – ez lehetne a mottója a húsvétváró kézműves napnak, melyet a Csemadok Krasznahorkaváraljai Alapszervezetének Vezetősége szervezett. Az elmélyült alkotás, ősi motívumok és tojásfa, zene és kiállítás, vidám játék és tojáskeresés mind belefért ebbe a napba, mely egy újabbal gyarapította a helyi Csemadok sikeres rendezvényeinek sorát.

DSCF9621

A kultúrházban minden a tavaszvárásról szólt, Stefan Monika, a kézműves foglalkozások vezetője számtalan kreatív ötlettel és a húsvéti szimbólumokkal, dekorálással kapcsolatos tudnivalóval készült. Mint portálunknak elmondta, a résztvevők a tojásokat nemcsak bolti festékkel, hanem a régen szokásos, házi módszerekkel is festették, díszítették, például hagymával, céklával és ún. berzseléssel. Hangsúlyozta, a tojások díszítésénél használt ősi motívumok a kereszténység felvételét követően, az idegen kultúrák befolyása ellenére is megmaradtak és máig használatosak.

DSCF9688

Az alkotóműhelyben jól kiegészítették egymást a hagyományos és a modern szokások, motívumok, díszítőtechnikák. A közel harminc résztvevő igazán gazdag kínálatból válogathatott: a főtt, kifújt tojások mellett kőtojást is festettek, fűzfaágakból madárfészket, ajtódíszt készítettek, asztali dekorációt alkottak, megismerkedtek több mint húsz gyönyörű hagyományos gyímesi motívummal, de a mifelénk még ritkaságnak számító zöld tojással is.

A foglalkozásvezető Stefan Monika nemcsak a gyerekek alkotómunkáját irányította, hanem egy kis kiállítás keretében várakat, templomokat ábrázoló saját képeit is kiállította a helyszínen. A zenei aláfestést a Csemadok rendezvények állandó fellépői, Baffy Anna és Szolga Eszter biztosította gitárzenével és dalokkal. A gyerekek a munka végeztével a kultúrház előtt felállított tojásfára akasztották az elkészült műveiket, és a kicsik nagy örömére természetesen nem maradhatott el az elrejtett csokitojások keresése sem.

A Csemadok alapszervezet elnöke, Prékop Mária örömmel nyugtázta, hogy van érdeklődés a rendezvény iránt, és a tartalmas nap sikere arra ösztönzi a szervezőket, hogy a jövőben is szervezzenek hasonlókat.

 DSCF9635
  • rozsnyovidek.sk


Hagyj üzenetet