Látogatóban a stószi Fábry Zoltán Emlékházban

Látogatóban a stószi Fábry Zoltán Emlékházban

A „vox humana” – az emberség hangja -, a béke és a gondolat igaza volt Fábry Zoltán munkásságának vezérfonala. Manapság túlhaladottnak vélik és kevéssé foglalkoznak a személyével, de az emberiesség nevében és védelmében az embertelenség ellen felszólaló “stószi remete” üzenete ma is aktuális, kiállása, embersége, magyarsága példaértékű. A nevét viselő alapiskola pedagógusai az író szülőházánál és sírhelyénél adóztak emlékének.

DSCF9536

A rozsnyói Fábry Zoltán Óvoda, Alapiskola és Szakközépiskola az idei, 2015/2016-os tanévben többszörös évforduló kapcsán emlékezik meg névadójáról, az ismert (cseh)szlovákiai magyar íróról, publicistáról. Ősszel a diákok egy csoportja jutalomkirándulás keretében látogatott Stószra annak apropóján, hogy az iskola 15 éve vette fel Fábry nevét, aki 45 éve, 1970-ben hunyt el.

DSCF9527

A tanulók őszi kirándulása után most a húsvéti szünetben az iskola tanárai, munkatársai keresték fel a Fábry Zoltánhoz kapcsolódó stószi emlékhelyeket. Az író sírjánál Prékop Mária, az iskola igazgatónője üdvözlő szavai után Köteles László, Csemadok általános alelnöke röviden ismertette a szűkebb régió történelmét, valamint Fábry Zoltán életútját és méltatta munkásságát.

A koszorúzást követően a résztvevők a temetőből az író szülőházához sétáltak a tavaszi napsütésben. Itt Schreiber Alica vezette körbe a látogatókat és kedves személyes történeteket mesélt Fábryról, akiről annak idején a Schreiber család gondoskodott. A Csemadok által fenntartott emlékházban a vendégek megtekintették az író személyes tárgyait az apró szobában, melynek egyik oldalán található az ágy, amelyben született, aludt és meghalt, megcsodálták a tizenkétezer kötetes könyvtárat, és az impozáns festett mennyezetet.

A Fábry Zoltán nevét viselő iskola pedagógusainak látogatása a múzeumként szolgáló egykori szülőház falán elhelyezett emléktábla koszorúzásával ért véget.

DSCF9609

  • rozsnyovidek.sk


Hagyj üzenetet