Elstartolt a 12. Komáromi Egyetemi Napok

Immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Komáromi Egyetemi Napok. A megnyitón Szabó Dávid, a Hallgatói Önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket, majd egyetemünk rektora, Tóth János mondta el ünnepi beszédét. A rektor úr a megnyitó beszédében a tizenkettes számot elemezte, majd beszámolt az elkövetkező programokról is.

3

Az ünnepi köszöntő után Kaszás Géza színész, A Lovasíjász c. film rendezője volt a Komáromi Egyetemi Napok első vendége, akivel Cséplő Cintia beszélgetett az életéről, a filmről. Kaszás elmondta, hogy sokszor járt már Felvidéken, valamint hogy szeret a konyhában tevékenykedni.
A Lovasíjász című film kapcsán sokat beszélt a főszereplőről, Kassai Lajosról, az ő életéről és sikereiről, valamint idézte az egyik ismerősét, aki szerint „azért jó példa Kassai Lajos, mert így kellene élnünk”. Megtudtuk, hogy Kaszás nem olyan filmet akart forgatni, amiben azt mutatja meg, amit ő lát, hanem azt, hogy milyen az élet a völgyben. Eltért eredeti tervétől, mivel játékfilm forgatásához készült, végül megszületett A Lovasíjász jelenlegi, a dokumentumfilm műfaját feszegető formája.

1
Az előadás után az érdeklődők képekkel, videókkal fűszerezett előadást láthattak a Camp Leaders, az amerikai diák-idénymunkás cég kapcsán. A cég szlovákiai vezetője, Benkovics Sándor beszélt Camp Leaderses élményeiről, majd arról, hogyan is sikerült kiépíteni a céget, hogy immáron diákok százainak biztosíthassanak három típusú idénymunkát. Benkovics leszögezte, cégük nem kifejezetten profitorientált, egyszerűen tartalmassá és szórakoztatóvá kívánják tenni a hallgatók amúgy szürkének ígérkező nyarait.
A nap második részében a karokra kerültek az előadások, ahol a Tanárképző Karon Varga László történész tartott előadást a nagymegyeri hadifogolytábor történetéről az alapításától a felszámolásáig, valamint a hadifogoly temető sorsáról egészen máig.
A már hagyományossá váló Tanár-Diák Esteken a Tanárképző Kar hallgatói Strédl Teréziát, a Gazdaságtudományi Kar hallgatói Antalík Imrét, míg a Református Teológiai Kar hallgatói Süll Kingát láthatták a tanári pulpitustól eltérő helyen és szerepkörben. A Tanár-Diák Estek a tanárok életére, hobbijaira, részben magánéletére koncentrálnak, így hozva közelebb őket a hallgatókhoz.

Leczo Bence