Egyre szépül a gombaszögi völgy – táborodik…

A Gombaszögi Nyári Tábor idén a krasznahorkaváraljai kemping helyett – a nevéhez hűen – már a régi-új helyszínen, a Szalóc melletti Gombaszögön kerül megrendezésre július 12. és 18. között. De a tábor kezdetéig még sok a tennivaló az évek óta nem használt házikók környékén és giz-gazos területeken – a bumm.sk az első tavaszi Gombabrigádról tudósít, az írás második részében pedig Orosz Örs válaszol portálunk kérdéseire.

A gombaszögi völgyben jártunk, hogy megnézzük, mit követtek el eddig a gombaszögi nyári táborok szervezői, amióta megvették az ottani kempinget. Takarítanak, festenek, villany- és vízvezetéket szereltetnek, fanyűvő munkálatokat végeznek. Aki unatkozik, elmehet segíteni nekik – tárt karokkal, jókedvvel, szállással, étellel-itallal és szerszámmal várják.

Áprilisban Gombaszögben jártunk, hogy megnézzük, mit csinálnak a gombaszögi nyári táborok szervezői a tavalyi év végén megvásárolt kempinggel.

DSCF9726

Az egykori Sarló mozgalom két világháború közötti cserkésztáborainak és a Csemadok országos kulturális ünnepélyeinek máig otthont adó völgyben piros munkaruhákban tüsténkedő fiatalokat találtunk.

DSCF9815

A lelkes önkéntesek takarították és festették a tíz éve lezárt faházakat, pucolták/tisztították a létesítményt körülvevő erdőt és a Gombaszögi-cseppkőbarlangból csordogáló patak környékét.

DSCF9793

A házikók feletti ellenőrzés megszerzéséért elszánt ostromot vívtak a betelepedett mogyorós- és erdei pelék rajaival, s a heves csatajelenetek közötti fegyvernyugvás idején jókat beszélgettek az egykori étterem még mindig jó állapotban lévő teraszán, ahol Orosz Örs tábori törzsfőnök édesapja – Jenő bá – vagy ricsát követett el, vagy pedig éppen lila hagymás zsíros kenyereket gyártott futószalagon.

DSCF9752

A terület szinte minden szegletében megfigyelhető, hogy újraindult az élet – itt egy kiásott gödör a lefektetésre váró vezetéknek, ott egy villanyvezetéket cserélő szerelő, a házikók deszkaborításának megfáradt régi festékrétegét csuszkoló, ipari porszívóval „gyentelő” piros monterkás lányok, az erdőben motorfűrésszel fát nyűvő fiatalember, s a keze alá dolgozó „trógerek”, akik pótkocsis traktor helyett egy ütött-kopott sötétkék furgonnal hordják ki a tisztásra a kitermelt gazt és tűzre szánt fát, a parkolóban a leendő vizesblokk (zuhany- és árnyékszék fészek) megépítésére váró téglahegyek. Szóval látni, hogy zajlik az élet.

DSCF9706

A munkákról és az idei táborral kapcsolatos infókról Orosz Örsöt kérdeztük:
– Mi mindent akartok véghez vinni a kempingben az idei gombaszögi nyári tábor előtt?
– Egy aránylag elavult létesítményt sikerült tavaly megvásárolnunk, ezért rövid-, közép- és hosszú távra is kell terveznünk. Az idei táborig kicseréljük a létesítmények villanyhálózatát, a vízvezetékeket, új lámpaoszlopokat helyezünk el a bekötőút és a parkoló kivilágítására, lakhatóvá tesszük a házikókat, egy vadonatúj vizesblokkot építünk a régi helyére és egy új szalonnasütőhely is kialakításra kerül a területen.

– A tábor honlapján egy felhívás is olvasható, amelyben a szlovákiai magyar vállalkozók segítségét kértétek a munkák elvégzéséhez. Mennyire volt sikeres ez a kezdeményezés?
– Egész Dél-Szlovákiából érkeztek felajánlások, amelyek között van internet-szolgáltatással, tetőfedéssel, asztalos és egyéb munkákkal kapcsolatos felajánlás, illetve nagyon kedvezményes árú ajánlat. Ezen kívül önkéntesek is ajánlkoztak a munkák elvégzésére. Aminek külön örülünk az az, hogy számos jelentkező akadt a környékről – például Borzováról és más településekről – is, aminek köszönhetően egy helyi hálózat kialakulása is körvonalazódik az eddig létrejött országos szervezői hálózat mellett. Ezen kívül sok segítséget kapunk a szalóci önkormányzattól, amelynek kataszterében a kemping is található, és több más környékbeli községtől is. Főleg közmunkásokkal segítenek.

DSCF9703

– Mikor lesz a következő brigád, milyen munkák várnak még az önkéntesekre, lehet-e még jelentkezni rá, s milyen jelentkezőket vártok?
– Május utolsó hétvégéjén, 25-e és 29-e között kerül sor a következő nagy brigádra. A festési munkák nagy részén már túl vagyunk ugyan, de lesz még mit mázolni akkor is. Ezen kívül erdőtisztítás, füvesítés, faültetés és takarítás vár ránk. Olyan jelentkezőket várunk, akik tudnak csapatban dolgozni.

– Mit hozzanak magukkal az önkénteseknek – szükség lesz például szerszámokra?
– Szerszámot, szállást, ételt, italt és jó hangulatot biztosítunk. Csak munkaruhát, bakancsot és kesztyűt kell magukkal hozniuk a segítőknek.

– Azt hallottam, hogy az idén egymást fogja követni a Csemadok fesztiválja és a gombaszögi tábor. Mit jelent majd ez a gyakorlatban?
– A gombaszögi fesztivál idei évfolyama július 10-én vasárnap kerül megrendezésre, s ezt követi a táborunk július 12-től 18-ig. Ez azt jelenti, hogy a tábor infrastruktúráját – beléptetőrendszer, hangtechnika stb. – már a Csemadok rendezvényének napjára el fogjuk készíteni. Sőt, mivel a fesztivál napján lesz a foci EB döntője, ezért egy nagyméretű ledfal is elhelyezésre kerül, hogy a futballrajongók se maradjanak le majd semmiről. A fesztivál és a tábor szervezői kölcsönösen használják majd egymás létesítményeit és felszerelését. Például a mi koncertjeink a Csemadok színpadán lesznek megtartva, s a fesztivál szervezői pedig igénybe veszik majd a mi szálláskapacitásainkat is.

– Hogyan szállásoljátok majd el a tábor résztvevőit? Akad hely számukra a faházakban is, vagy pedig sátorhelyet biztosítotok nekik?
– A faházakban – a krasznahorkaváraljai kempinghez hasonlóan – itt is a programok szervezői és a fellépők kapnak majd helyet. A táborozók a magukkal hozott sátrakban lakhatnak majd a kempingben, amihez valóban kulturált illemhelyeket és meleg vizes tusolókat építünk.

–  A tábor programjával, illetve szervezési rendjével kapcsolatban elárulhatsz valami előzetes infót?
– Mivel a program nem az én asztalom, ezért csak néhány fellépőt tudok megemlíteni. Bizonyosan fellép a táborban a Korai Öröm és a KFT. Aki többet szeretne megtudni a fellépőkről és a többi programról, annak a figyelmébe ajánlom a tábor honlapját és facebook-profilját, ahol folyamatosan bővülnek az információk.
Ami a szervezési kérdéseket illeti, fontosnak tartom megemlíteni, hogy az előző évek gyakorlatához hasonlóan idén is ingyenes belépőt biztosítunk két dél-szlovákiai járás lakóinak. 2016-ban a Lévai és a Tőketerebesi járások lakói kapnak ingyenjegyet, és a régi motorosok szintén kedvezményes hetijegyet válthatnak. A Rozsnyói-medence lakói számára pedig vagy a szombati, vagy a vasárnapi programokra adunk majd kedvezményes, 1 eurós jegyet.

– A Rozsnyói járásban nagy hiány volt eddig a lakókocsis kempingből is, ahol elektromos csatlakozók is állnának a – főleg Nyugat-Európából érkező – turisták rendelkezésére. Ezzel számoltatok?

– Mivel a tábor megvalósításához is szükségünk van ilyen elektromos hálózatra, így a csatlakozók már most rendelkezésre állnak.A kemping, a faházak és az étterem az egész nyári turisztikai idényben üzemelni fognak, vagy csak a rendezvények idején?
– Az egész nyári szezonra tervezzük a létesítmények működtetését, hogy a Gombaszögi-cseppkőbarlangba látogató turisták számára is kulturáltabb pihenési lehetőségeket biztosíthassunk. Az étteremben egyelőre csak ambuláns árusítás lesz, de ezen kívül egy turisztikai információs központ megnyitását is tervezzük, ahol természetesen magyar nyelvű tájékoztatást is nyújtunk majd a látogatóknak.

A fent leírt gombabrigádról a szervezők egy videót is közzé tettek a YouTube-on:

 

(bumm/tüdő, youtube, rozsnyovidek.sk)