Kiállítás egy tragédiáról (Lidice tragédiája)

Kiállítás egy tragédiáról (Lidice tragédiája)

2016. április 28-án a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában újabb kiállítást nyitottunk meg, melynek specifikus témája az 1942. június 10-én, a közép-csehországi Lidice községben történt tragikus események és azok fenyegető következményei.

1Ezt a külföldi kiállítást Pavol Lackanič, a Bányászati Múzeum igazgatója és PhDr. Andrea Ševčovičová nyitotta meg, aki az utóbbi években a második világháborús náci koncentrációs táborok foglyainak egészségügyi- és életkörülményeivel foglalkozott.
A bemutatott tárlat három egymásra épülő kiállítás (Lidicei tragédia, Lidicei gyermekek visszatérései, Lidicei nők visszatérése) egységes összessége, melyet a cseh kulturális minisztérium által fenntartott kulturális intézmény kölcsönzött a Bányászati Múzeumnak. A kiállítás 25 bannert tartalmaz, melyeket a múzeum saját gyűjteményéből származó korabeli háromdimenziós tárgyakkal, könyvekkel és egyéb, Lidice tragédiájához kapcsolódó anyagokkal egészített, bővített ki. A téma komolyságát hangsúlyozza az a rövid filmes dokumentum is, melyet a tárlatlátogatás keretében lehet megtekinteni. A kiállítás célja, hogy figyelmeztessen a háború borzalmainak és az ártatlan lakosság elleni fegyveres erőszaknak a veszélyeire, melyek sajnos most is különféle formában jelen vannak a világban.

Lidice község a sorsfordító napig, 1942. június 10-ig békés cseh falu volt 104 házzal és 500 lakossal. Több szerencsétlen véletlen és a megszálló náci hatóság túlzott igyekezete miatt azonban hibásan a Reinhard Heydrich birodalmi protektor elleni sikeres merénylet elkövetőinek menedékeként azonosították. És ezért elítélendő büntetésnek kellett sújtania. Ennek eredményeként meggyilkoltak 173 tizenöt éven felüli férfit, a nőket elhurcolták a ravensbrücki koncentrációs táborba, és a gyermekeket elküldték a lengyelországi Łódźba, ahol később szinte valamennyiüket (82) elgázosították a Chełmno-i megsemmisítő táborban. Magát a falut a lakosság kényszerű távozása után fokozatosan kirabolták, felgyújtották, lebombázták, a földdel tették egyenlővé, minden fát kivágtak, a temetőt megsemmisítették (a kiásott sírokkal együtt). Szó szerint eltüntették a föld színéről. Ezt a barbár tettet, amit a nácik egyáltalán nem titkoltak, szinte azonnal elítélte az egész világ és Lidice a hatalom ártatlanokkal szembeni kegyetlenségének és kíméletlenségének szimbólumává vált és az ma is.

10
A kiállítás a gyerekek kivételével a háborús történelem iránt érdeklődő valamennyi korosztálynak szól. Általános információkat tartalmaz a tragédia előtti, alatti és utáni Lidicéről, valamint az elhurcolt lidicei gyerekek és nők sorsáról. A kiállítás ideje alatt a Bányászati Múzeum tapasztalt lektorok segítségével kommentált tárlatvezetést szervez a középiskolás diákok számára, melynek részeként bemutatják a jelenlegi Lidicét és a terepen végzett kutatások során szerzett információkat. A Lidice tragédiája című kiállítás 2016. július 1-ig látogatható a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

Pavol Lackanič, Rozsnyói Bányászati Múzeum

  • rozsnyovidek.sk, ford.: Prékop I., fotók: RBM


Hagyj üzenetet