Az építészet hatása a társadalomra – a kiállító építész előadása diákoknak

Az építészet hatása a társadalomra – a kiállító építész előadása diákoknak

A Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában előadásokat szerveztek középiskolás diákok részére „A Maník házaspár építészetének 40 éve“ című kiállításhoz kapcsolódva az egyik alkotó, Mikuláš Maník építészmérnök vezetésével.

M. Maník bevezetőjében idézte Eugen Kramár, a 20. századi szlovákiai építészet egyik legfigyelemreméltóbb személyiségének gondolatait: „Az építészet állandó színhelye mindannyiunknak és sok jövendő generációnak.“
„Mi, építészek arra vagyunk hivatva, hogy felelősséggel, értékesen alakítsuk az életkörnyezetet, és ezáltal a hasznosság és szépség révén nevelő hatással legyünk az emberi lélek legjobb oldalaira.“

3
Ezután Maník úr az aktuális kiállításon keresztül bemutatta életművét a diákoknak. Rámutatott az építészet jelentőségére ellentétben az egyszerű építményekkel. Emlékeztetett arra, hogy az építész azzal, hogy figyelembe veszi nemcsak az épület felületét, terét és funkcióját, történelmi-képzőművészeti komplexumot hoz létre, mely harmóniában van a természeti és életkörnyezettel. Mivel az építész munkájával nemcsak a kortárs, hanem a következő nemzedékekre is hatással van, óriási a felelőssége.

Példaként említette Čierna Lehota község Szlovák Nemzeti Felkelés-emlékművét, ahol az adott időszakban (1974) képes volt meggyőzni a döntéshozókat a tér totem jellegű megoldásáról, vagy Pavol Jozef Šafárik szülőházának felújítását Kobeliarovoban, ahol az akkori szocialista-realista művészeti trend ellenében el tudott érni érzékenyebb megoldásokat. A kiállításon, melyen bemutatkozott felesége, Zuzana Maníková építészmérnök is, további Rozsnyó környéki, illetve Szlovákia más részein található jelentős alkotásaikkal is megismertette a diákokat. Mesélt mindkettőjük múltbeli, rozsnyói működéséről is, mint mondta, rendkívüli sikeresen tudtak alkotni ebben a városban.

52
Szavait Edita Kušnierová művészettörténész is megerősítette, aki szemléletesen foglalta össze a Maník építész házaspár alkotásainak művészeti-történelmi jelentőségét.

  • Badin Gabriella, Rozsnyói Bányászati Múzeum, fotó: RBM, ford.: Prékop I., rozsnyovidek


Hagyj üzenetet