Ex libris eroticis – pikáns témájú könyvcímkék gyűjteménye a galériában

Ex libris eroticis – pikáns témájú könyvcímkék gyűjteménye a galériában

Ex libris eroticis címmel nyílt kiállítás május elején a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában. A tárlat a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumból származik, kurátora Mgr. Ivan Havlice, a múzeum művészeti-történelmi osztályának vezetője.

2A latin ex libris azt jelenti „könyveiből“. Egy könyvcímkéről, díszes kis papírlapról van szó, amit a könyvbe ragasztottak, és tartalmazta az ex libris kifejezést, a könyv tulajdonosának nevét és valamilyen képzőművészeti motívumot. Ezek a könyvbeli jelzések régebbiek, mint a könyvnyomtatás, már a középkorban megjelentek a kéziratos kódexekben. Kezdetben főleg uralkodók, nemesi családok és kolostorok használták. Az ex libris jellege fokozatosan (a 20. század elején) megváltozott, és a könyv tulajdonosát jelző jegyből a gyűjtők érdeklődésének tárgyává vált, akár a postai bélyegek, érmék vagy jelvények.

6
Manapság az ex libris az alkalmazott grafika tárgykörébe tartozik, egy 150×130 milliméternél nem nagyobb grafikai lapról van szó. Tematikailag nagyon sokféle – ábrázolhat portrét, karikatúrát, tájképet, csendéletet, zsánerképet, bibliai vagy mitológiai jelenetet.

5
A kassai Kelet-szlovákiai Múzeum grafikai gyűjteménye 276 ilyen kisméretű nyomtatványt jegyez. Van közöttük nemesi családoktól, kolostori vagy püspöki könyvtárból származó ex libris, de a többségét a 20. századból való egyedi lapocskák alkotják ismert és kevésbé ismert képzőművészektől. Ebből a gyűjteményből témájával kitűnik az erotikus jeleneteket ábrázoló hatvan grafikai alkotás.
A kiállítás három részre osztódik. A régebbi ex libriseket, melyek Jaroslav Karl Obrátil gyűjteményéből származnak, a Kelet-szlovákiai Múzeum még 1950-ben vásárolta. Az újabb darabokkal 2002-ben bővült a múzeum gyűjteménye, ezek Peter Kocák alkotásai. A külföldi példányok is Peter Kocák gyűjteményéből érkeztek, melyeket japán tartózkodása idején szerzett be.

13
Miért sorolta a Rozsnyói Bányászati Múzeum kiállításainak sorába éppen ezt a kamarakiállítást? Azért, mert az Ex libris eroticis kiállítás nem mindennapi témát és speciális, ritka műfajt – miniatűr grafikai művészeti alkotásokat mutat be, amivel nem találkozunk gyakran múzeumi kiállításokon.

7
Ezt az érdekes és egyedülálló kiállítást 2016. július 20-ig nézhetik meg a látogatók.

Eva Lázárová, Rozsnyói Bányászati Múzeum, fotó: RBM



Hagyj üzenetet