Zsófia – a legendás asszony, aki fölött nyomtalanul múlik az idő

Serédy Zsófia sorsáról kevés adat maradt fenn, az azonban bizonyos, hogy különös módon nem életében, hanem halála után lett Krasznahorka várának úrnője. A neve természetes úton mumifikálódott holttestének megtalálását és a várkápolnában történő elhelyezését követően vonult be a köztudatba, majd Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényének köszönhetően vált igazán ismertté. A betléri Andrássy-kastélyban június 9-én nyílt meg az az egyedülálló kiállítás, mely a titokzatos Serédy Zsófia bárónő életét és korát mutatja be.

DSCF1128

Sajtótájékoztató a kiállításmegnyitó előtt

Nagyszámú érdeklődő vett részt a Zsófia – Krasznahorka úrnője című kiállítás megnyitóján, melyen Nagy Csaba tárogatójátékát követően Barczi Gyula, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Lörinčík Silvia és Máté Tímea, a kiállítás kurátorai mutatták be a 2016-os nyári idény középpontjában álló, rejtélyes sorsú Serédy Zsófiát és a hozzá kötődő, szeptember közepéig látogatható tárlatot. A megnyitón a múzeum munkatársain kívül a bárónő múmiájának vizsgálatában résztvevő kutatók is beszámoltak eredményeikről, melyek véget vetnek a nemrégiben újra felröppent találgatásnak, miszerint nem is Serédy Zsófia nyugodott a díszes szarkofágban.

A 20. század 60-as éveiben Jozef Novák professzor tanulmányában megkérdőjelezte a holttest személyazonosságát, állítása szerint – a grófné portréja és az üvegkoporsóban fekvő nő közötti hasonlóság miatt – az elhunytban Dőry Terézt vélte felfedezni. Mint azonban Barczi Gyula, a múzeum igazgatója elmondta, történelmi forráskutatások és részben antropológiai vizsgálatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy valóban Serédy Zsófia pihent több mint száz éve a krasznahorkai vár kápolnájában.

DSCF1141„Bár korabeli portré nem maradt fenn Zsófiáról, a közelmúltban végzett alapos antropológiai kutatások egyértelműen kizárták, hogy Dőry Terézről lenne szó” – nyilatkozta Silvia Bodoriková, a pozsonyi Comenius Egyetem Antropológiai Tanszékének igazgatóhelyettese. A kutatók jelenlegi álláspontja szerint Zsófiáé a tetem és most már a látogatók is képet alkothatnak arról, hogyan nézhetett ki életében, hiszen a kiállítás részeként megtekinthető az a rajzolt arckép, illetve plasztika, amelyet a koponya alapján rekonstruáltak – mondta Bodoriková, hozzátéve, néhány minta továbbra is elemzés alatt áll, a kutatás méDSCF1137g nem zárult le, jelenleg is zajlik.

Domenico Pangallo mikrobiológus azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy rendhagyó módon, trikójára ragasztva prezentálta a mikrobiológiai elemzések eredményeit. Beszámolója szerint a kutatások során nemcsak a múmiát vizsgálták – Szlovákiában, sőt világszerte újdonságnak számító technológiával –, hanem a környezetét is, analizálták a vár kápolnájának levegőjét, illetve baktériumokat és penészgombákat kutatva a vitrin üvegét is. Megjegyezte, Zsófia múmiája „nagyon egészséges”, azaz kiváló állapotban van, ami a krasznahorkai vár kápolnájában található ideális körülményeknek köszönhető (a hőmérséklet kb. 14 fok és 35%-os a páratartalom) és állagának megóvása érdekében vissza kell majd őt szállítani oda.

DSCF1117

Máté Tímea és Lörinčík Silvia, a kiállítás kurátorai

A Zsófia, Krasznahorka úrnője című kiállítás hét teremben, több mint száz, többségében a 17-18. századból származó műtárgy, dokumentum segítségével igyekszik bemutatni Serédy Zsófia életútját, korának történelmét, művészetét. „A kiállítás létrehozásában a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum több mint tizenöt, a hazaiak mellett magyarországi és romániai intézménnyel működött együtt” – számolt be Máté Tímea művészettörténész, a múzeum igazgatóhelyettese, a kiállítás egyik kurátora. A Serédy Zsófiához, illetve korához kötődő tárgyak nagy része a betléri múzeum gyűjteményéből való, melyek eredetileg az Andrássy család tulajdonába tartoztak.

A kiállítás szervezésének kezdetén nagyon kevés megbízható információ állt rendelkezésre Serédy Zsófiáról – avatott be a részletekbe Lörinčík Silvia történész, a kiállítás másik kurátora. Kutatásaikat 19. századi magyar történészek, köztük Thaly Kálmán munkáira, illetve a rozsnyói, lőcsei, kolozsvári levéltárakban, intézményekben található adatokra alapozták. Mivel a bárónő születési éve sem volt ismert, azt Rhédey Ferenccel 1679-ben kötött házassága évéből számolták ki. Abból kiindulva, hogy a lányok abban az időben 14-16 éves korukban mentek férjhez, Zsófia valószínűleg 1663-ban született. Családja tehetős volt, erről tanúskodnak apja vagyonának – gazdag könyvgyűjtemény, ékszerek – leltárösszeírásai. Férje 28 évvel idősebb volt nála, házasságukból két lánygyermek született, Krisztina és Anna, akik szintén jómódú erdélyi családokba házasodtak. Zsófia nagyon fiatalon, valószínűleg 20-21 éves korában megözvegyült, 1689-ben másodszor is férjhez ment, hitvese csíkszentkirályi és krasznahorkai Andrássy István báró lett, két fiuk született, Ferenc és József – utóbbi volt a család betléri ágának megalapítója.

Élete során elszenvedett megpróbáltatásairól, férje szerepéről Lőcse feladásában és Korponayné Géczy Juliannához fűződő szerelmi viszonyáról Jókai Mór romantikus regényében, A lőcsei fehér asszonyban olvashatunk. A levéltári adatok szerint 1710-ben hunyt el, a krasznahorkaváraljai plébániatemplomban eltemették, majd amikor megtalálták csodával határos módon szinte sértetlen, természetesen mumifikálódott holttestét, nagy pompával áthelyezték a vár kápolnájába. Átvészelte a történelem viharait, a krasznahorkai várat sújtó 1818-as és 2012-es nagy tűzvészeket. Szarkofágját a második katasztrófa óta restaurálták, amit a most megnyílt kiállítás keretében, csakúgy, mint a titkokkal övezett Zsófia új ruhába öltöztetett múmiáját szeptember 18-ig a betléri kastélyban tekinthetik meg a látogatók.

DSCF1231A tavalyi, Erzsébet királyné, Sissi személyét és korát bemutató kiállításhoz hasonlóan a Serédy Zsófiával foglalkozó új kiállításhoz is kísérőrendezvények sora kapcsolódik majd az idei nyár folyamán: az előadásokról, kurátori vezetésekről, zenés programokról, valamint Zsófia és Andrássy István barokk esküvőjéről természetesen portálunkon is hírt adunk.

  • pr, rozsnyovidek

További képekért kattintson Facebook-oldalunkra!

Ha tetszik a portálunk, kérjük ossza meg híreinket, programajánlóinkat barátaival, ismerőseivel is, köszönjük!