Képzőművészeti táborban alkottak a tehetséges gyerekek

Képzőművészeti táborban alkottak a tehetséges gyerekek

A Rozsnyói Művészeti Alapiskola Mgr. Barbora Krajčiová vezetésével és a Rosnička Művészeti Magán Alapiskola (Červený Kláštor) Mgr. Lenka Orolínová vezetésével az elmúlt napokban a Rozsnyói Bányászati Múzeummal együttműködve képzőművészeti tábort szervezett a fiatal tehetségek, „leendő művészek“ számára.

20160816_103123A tábor régiónk történelmi, néprajzi és természeti szépségeinek, sokszínűségének és művészi sokféleségének megismerése jegyében zajlott.

Az ismerkedést Rozsnyó város megtekintésével kezdtük, ahol főleg a város történelmi építészetével foglalkoztunk. A nyilvánosság számára elérhető építészeti látnivalókon kívül lehetőségünk volt meglátogatni a régi rozsnyói kórház szépséges neogótikus kápolnáját is, amiért szeretnénk köszönetünket kifejezni a Nepomuki Szent János Katolikus Alapiskola vezetésének. A táborozó gyerekek nem hagyták ki a világszerte ismert betléri kastélyt sem, ahol a kastélybelsőről nagyon szép ceruzarajzokat készítettek. A kastély kézműves műhelyében Lachová asszony vezetésével a gyerekek szinte eredeti vitrázsokat alkottak, amelyek színeikkel mindenkit elkápráztattak.

20160817_102704
A tábor résztvevőit a történelmi épületek mellett a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában néprajzi örökségünk is ámulatba ejtette. Megismerkedtek az eredeti kékfestéssel, és saját, modern stílusú kékfestő terítőt készítettek. „A szlovák földműves élete az Alföldön“ című kiállításon nemcsak megismerkedtek a kovačicei naiv művészek alkotásaival és életével, hanem maguk is festettek képet ebben a stílusban.

A gyerekek valószínűleg nem felejtik el a Szilicei-fennsíkon tett túrát sem a Jólész-Leánykő-Várhosszúrét útvonalon. A túrán a természet szépségei, szabályos és szabálytalan formái és képződményei inspirálták a résztvevőket, és ezeknek a természeti remekeknek a segítségével nagyon szép alkotások születtek a Land Art szellemében.

A táborban nemcsak a gyerekek gazdagodtak szép élményekkel, a rendezvény egyúttal a szervezők számára is értékes inspirációt jelentett. A nyári szünet alatt ilyen módon egyrészt bevontuk a gyerekeket a programjainkba, másrészt hozzájárultunk a tehetséges gyerekek művészi képességeinek, lehetőségeinek értelmes kihasználásához. Ezt a projektet, mely két művészeti alapiskola és a múzeum sikeres együttműködésében zajlott, szeretnénk a jövőben is folytatni.

Badin Gabriella
– pr-i, rozsnyovidek, fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum



Hagyj üzenetet