Szezon- és múzeumzárás: Átalakítás miatt néhány hónapra bezár a betléri kastély

Szezon- és múzeumzárás: Átalakítás miatt néhány hónapra bezár a betléri kastély

Több mint hatvanezer látogatója volt az idei szezonban a betléri kastélynak – most egy ideig zárva lesz, hogy felfrissítsék a kiállításokat, miközben egy izgalmas filmforgatás is zajlik a történelmi falak között. Hamarosan kurátori vezetéssel zárul a Zsófia – Krasznahorka úrnője című kiállítás és maga a múzeum is, hogy december 17-én, a hagyományos jótékonysági rendezvényén, finom puncs mellett, megújulva fogadja a látogatókat.

betléri kastélyA betléri múzeum rendkívül sikeres és fárasztó turisztikai idényt tudhat maga mögött, amely után szüksége van a pihenésre és a megújulásra – tájékoztatott Judita Krajčiová, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum szóvivője. Az őszi hónapokban és decemberben azon fognak munkálkodni, hogy ezentúl a látogatók még jobban érezzék magukat, és még színvonalasabb élményekkel gazdagodjanak Szlovákia egyik legjelentősebb kastélyának megtekintésekor. A tervek között fűtésszerelés és a tárlatokban található futószőnyegek cseréje szerepel, illetve az anyagi lehetőségektől függően szeretnék kicserélni az egész kastélyban a harmincéves, a kiállítást elválasztó kordonköteleket is.

Az őszi-téli munkák legfontosabb része azonban a kiállítás átalakítása lesz, melynek során igyekeznek majd a kastély egyes részeiben visszaállítani azok eredeti jellegét. A betléri kastély az egyetlen, amely eredeti gyűjteményével maradt fenn, ezért a múzeum kötelességének érzi, hogy azokkal az értékekkel együtt mutassa be a látogatóknak, melyek a kastélyban és a kastéllyal együtt megőrződtek – hangsúlyozta a múzeum munkartársa. Ennek érdekében terveik között szerepel a gróf és a grófnő apartmanjának, a gyerekszobáknak a kialakítása, illetve a régi mesterek galériájának, mely valaha a kastély második emeletén kapott helyet.

A kastélybelsőn zajló átalakítási munkálatokkal párhuzamosan zajlik a JOJ TV-vel közös projekt, az 1890 című televíziós sorozat forgatása is.

Mielőtt azonban ideiglenesen – szeptember 19-től december 15-ig – bezárja kapuit a múzeum, 2016. szeptember 18-án, vasárnap 17.00 órától kerül sor az ez évi szezon fő attrakciójának, a Zsófia – Krasznahorka úrnője című időszaki kiállításnak a záró eseményére. A látogatókat Mgr. Silvia Lörinčíková, PhD kurátori vezetése és pohárköszöntő várja a tárlat zárása alkalmából.

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet