Milliós befektetések és 1345 új munkahely ígérete – kihelyezett kormányülés zajlott Rozsnyón

Milliós befektetések és 1345 új munkahely ígérete – kihelyezett kormányülés zajlott Rozsnyón

Kihelyezett ülést tartott a kormány szeptember 14-én a rozsnyói történelmi városházán, ahol a tizenkét legelmaradottabb járás közül utolsóként elfogadták a rozsnyói régió fejlesztésének akciótervét. Egy évvel ezelőtt Rozsnyón indult a leszakadó régiók felzárkóztatásának terve és a mai nappal itt zárult a folyamat, mely fejlesztési projekteket és munkahelyteremtést ígér – a Rozsnyói régióban például 2020-ig 1345 új munkahely kialakítását.

DSCF2887Az ülést követő sajtótájékoztatón megjelent Robet Fico kormányfő, Ján Richter, munkaügyi miniszter, Anton Marcinčin, a legelmaradottabb régiók felzárkóztatásáért felelős kormánybiztos, Zdenko Trebuľa, Kassa Megye Önkormányzatának elnöke és Burdiga Pál, Rozsnyó polgármestere.

DSCF2884Robert Fico elmondta, a kormány elhatározta, hogy csökkenti a régiók közötti különbséget, kiválasztották azokat a járásokat, amelyekben a szlovákiai átlagnál magasabb a munkanélküliség aránya. A törvény értelmében szeptember 15-ig kell elfogadniuk a 12 legelmaradottabb járásban az akciótervnek nevezett kötelező érvényű dokumentumokat. A törvény egyúttal előírja ezeknek a terveknek az ellenőrzési mechanizmusát is. Hangsúlyozta, hogy az újságírók által terjesztett hírekkel ellentétben mindez összhangban van a törvénnyel és semmi köze bármilyen kampányhoz vagy előrehozott parlamenti választásokhoz. Ma Rozsnyón befejeződött a több mint egy éve ebben a városban elkezdett folyamat, hiszen itt zajlott az a találkozó, melyen tárgyalni kezdtek a legelmaradottabb régiók felzárkóztatását célzó törvényről. „Nagyon tetszik nekem, hogy ezt a kört Rozsnyóra visszatérve zártuk be, mert a Rozsnyói járás szintén beletartozik ebbe a kategóriába”. Nagyra értékelte az elfogadott anyag elkészítését, melyet alulról jövőnek nevezett, valamint azt, hogy a helyi polgármesterekkel folytatott reggeli megbeszélésen felmerült további pontokkal egészítették ki a dokumentumot.

DSCF2893A járásba az elkövetkező négy évben a tervek szerint 109 millió euró értékű befektetés érkezik. A ma elfogadott, 4 665 000 euró összegű regionális támogatási csomagot 100 ezer euróval megnövelték, mivel a polgármesterekkel való találkozón felmerült az idegenforgalom erőteljesebb támogatásának igénye – a kormány döntése értelmében hozzájárulnak az Ochtinai-aragonitbarlanghoz vezető út felújításához. A több mint négymillió eurós támogatás célja elsősorban a munkahelyteremtés, mondta Robert Fico, és hozzátette, a Rozsnyói járásnak nagy lehetőségei vannak az idegenforgalom terén. A találkozón élénk érdeklődés kísérte a krasznahorkai vár felújításának menetét is, amelynek ügyében további lépéseket fontolgat a kormány, hiszen a hosszan elhúzódó felújítás fékezi az idegenforgalmat.

DSCF2891
„Világos célunk 2020-ig kialakítani 1345 új munkahelyet” – jelentette ki a kormányfő, majd a tervezett fejlesztésekből felsorolt néhányat: a 4 665 000 euróból több mint félmillió eurót szánnak a projekttámogatási központ létrehozására, további összeget az ipari parkhoz vezető út kérdésének megoldására, 215 ezer eurót különböző kisebb, a mezőgazdaság, méhészet, szőlészet, hagyományos mesterségek területén tervezett befektetések, illetve agroturisztikai projektek támogatására. Emberi erőforrás fejlesztésre – tréningközpont, óvodai és iskolai oktatás, speciális oktatási-nevelési igényű tanulók diagnosztikai központja, stb. – 710 ezer eurót irányoz elő az akcióterv. Közel 910 ezer euró jutna a szolgáltatások műszaki és szociális infrastruktúrájának fejlesztésére, például Geravy község sífelvonó-pályájának felújítására, a kemping üzemeltetésének beindítására, új szálláshelyek kialakítására. Nagyjából 1,3 millió euró a szociális gazdaság, közhasznú munkák, községi üzemek projektjeire.
Fico a találkozót és a kormány kihelyezett ülését hasznosnak ítélte. Megerősítette, ha ez a mechanizmus beválik, a kormánykoalíció pártjai szeretnék további 5-6 járással bővíteni a támogatandó régiók számát.

DSCF2955Anton Marcinčin, a legelmaradottabb régiók felzárkóztatásáért felelős kormánybiztos kifejtette, a tervezett munkahelyek többsége az ipari park fejlesztésének köszönhetően alakul majd meg, 620 körüli munkahely a mezőgazdaság, szőlészet, hagyományos mesterségek fejlesztésének, további, több mint 400 hely pedig a szociális gazdaság és az idegenforgalom területén.

DSCF2945

Burdiga Pál polgármester bizakodva tekint az akcióterv megvalósulására, elmondta, jó lenne, ha sikerülne mindaz, ami szerepel az akciótervben, és megérkezne a járásba a tervezett támogatás. „Én akkor fogok az egésznek hinni, ha itt lesz és amikor elindul ez az egész invesztíció. De anélkül, hogy ne higgyünk benne, nem lehet dolgozni.” Reméli, hogy az akciótervnek pozitív hatása lesz a régióra, hiszen nagyon kellenek az új munkahelyek a Rozsnyói járásba. A találkozón valamennyi környékbeli községből, mikrorégióból voltak polgármesterek, úgy véli, minden faluban lesz valamilyen befektetés.

A polgármester a mai tárgyaláson szorgalmazta az R2-es gyorsforgalmi út ügyét, mellyel kapcsolatban korábban petíciót is indítottak. „Ígéretet kaptunk arra, hogy ahol már elkészültek a tervek, el fog indulni.” – mondta. Azt szeretné, ha a közlekedésügyi minisztérium prioritása a szoroskői alagút építése lenne, határidőt azonban nem tudott mondani, de kijelentette: „Azon fogok dolgozni, hogy minél hamarabb legyen.”

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet