Kiállítás: Történelmi pipák – agyagból, fából, porcelánból…

A Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában a gombák változatos világát bemutató kiállítás mellett különleges régi pipákat is megcsodálhat a közönség ezekben a napokban. A tárlat az agyagból, fából, habkőből és porcelánból készült történelmi pipák egyedülálló, gazdag és sokszínű gyűjteményét mutatja be 17.-20. századi dohánykellékekkel együtt, melyek a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményének részét képezik – tájékoztatott Sylvia Holečková, a múzeum munkatársa.

fajky výstava 742

A dohányzás az emberiség számos nemzedékének életében jelen van és volt, azonban őseink 4 és fél évszázaddal ezelőtt még nem ismerték a dohányzást. Az európai emberek a szokást az amerikai indiánoktól lesték el és Nyugat-Európa országaiban gyorsan meghonosodott – tudtuk meg a múzeum munkatársától. Az első pipakészítők angolok voltak. A harmincéves háború idején idegen zsoldoskatonák hozták be a dohányzást a Habsburg birodalomba, akik a dohányt a zsoldjuk részeként kapták. A történelmi Magyarországon már a 17. század első felében nagy mértékben elterjedt a dohány termesztése és eladása. A 17. és 18. század fordulóján kezdtek el nálunk is pipákat gyártani – a fazekasok készítették a kerámia feldolgozására szakosodott műhelyekben. Az agyagpipák törékenyek voltak, ezért azokat fából készült darabokkal kezdték helyettesíteni. A 18. században a habkő pipák kerültek az érdeklődés középpontjába, valamint a német porcelán manufaktúrákban készült porcelán pipák. A 19. század közepétől a pipa háttérbe szorult, fokozatosan felváltotta a szivar és a cigaretta.

A szeptemberben nyílt kiállítás kurátora PhDr. Klaudia Buganová, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum etnológusa. A rozsnyói kiállítást a Rozsnyói Bányászati Múzeum tulajdonában lévő pipákkal egészítették ki. A történelmi pipákat 2016. október 31-ig tekinthetik meg a látogatók a főtéri Galériában.

fajky výstava 730fotó: Sylvia Holečková, Rozsnyói Bányászati Múzeum

  • pr-i, rozsnyovidek