Szilicén az óvoda fejlesztését pályázati pénzekből tudják megoldani

Szilicén az óvoda fejlesztését pályázati pénzekből tudják megoldani

Szilicén az óvoda költségvetése ugyancsak szűkös. A százéves épület fejlesztését, korszerűsítését, illetve a felújításokat pályázati forrásokból tudják megoldani. Idén azonban tárgyi adománnyal is gazdagodtak – adta hírül a felvidék.ma hírportál.

„A szilicei óvoda csekély költségvetésének nagy részét elviszi a rezsiköltség, és így nagyon nehéz úgy beosztani kevéske pénzünket, hogy mindenre jusson. Az óvoda korszerűsítését pályázati lehetőségek, források felkutatásával igyekszünk megoldani, de mindennemű egyéb hasznos tárgyi adományt is örömmel és szívesen fogadunk. Nagyon örültünk, hogy idén az önkormányzat által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez benyújtott pályázat sikeres volt, berendezésünk bővítéséhez pedig nagymértékben hozzájárult a Bécsből kapott jó minőségű és megfelelő állapotban lévő használt óvodai bútoradomány is. Ezek a támogatások esetünkben kétségkívül szükségesek voltak, és jelentősen segítenek a minőségi nevelés és az esztétikus környezet megteremtésében“ – nyilatkozta a Felvidek.ma-nak Ragályi Éva, az óvoda igazgatónője.

ovi2Szilice község önkormányzata az idén is sikerrel bekapcsolódott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett „A magyar kultúráért és oktatásért” pályázatba. A pályázat elsődleges célja az volt, hogy az óvoda hőszigetelését megoldja, ami által a pályázó önkormányzat energiát, illetve üzemeltetési költséget takaríthat meg. A pályázat tárgyát az óvoda közel százéves épülete, konkrétan az osztályterem és az étkezde nyílászáróinak a cseréje képezte.

A pályázat sikeres elbírálását követően összesen négy ablakot cseréltek ki az épületen. Az ablakcserék a gyerekek egészségére is hatással vannak. Már a tavalyi támogatásnak köszönhetően sikerült megszüntetni az óvodai épület lépcsőházában a penészgomba szaporodását. Az épület optikailag elegánsabb és barátságosabb lett, nem beszélve az osztályterem és az étkezde belső látványáról és a higiéniai feltételek javulásáról. Az új nyílászárók nagyban hozzájárulnak a helyiségek kiegyensúlyozott hőmérsékletéhez, így takarékosabbá vált a fűtés is.

„Örömömre szolgál, hogy az óvodánk évről évre szépül. Meggyőződésem, hogy a beruházást értékelik a szülők is, hiszen oktatási intézményeink fenntartása kulcsfontosságú. Így tudjuk helyben biztosítani a magyar nyelven történő óvodai nevelést. A továbbiakban is pályázunk majd, hiszen az épület még javarészt felújításra szorul” – tudtuk meg Várady Tamás polgármestertől.

Idén kicserélődött az óvoda bútorzata is

„Nagy meglepetés volt számomra, amikor a nyár elején Beke Beáta, a Szövetség a Közös Célokért társulás rozsnyói munkatársa megkeresett a bécsi, használt bútoradomány kapcsán. Egy ilyen jellegű felajánlás nem mindennapi, így azonnal megragadtam az alkalmat, mert bizony eléggé ütött-kopottak voltak már az óvodai bútorok. Külön örömömre szolgált, hogy megoldottuk a bútorok hazaszállítását és községünkből egy megbízott embert, Kovács Bélát küldtük segíteni. Nagyon sikeres kezdeményezés volt ez, s hálásak vagyunk a szövetségnek, Virginia Franznak és Zahn Ilonának, a Kindercompany elnökének és alkalmazottjának a felajánlásért“ – fejezte ki köszönetét a polgármester az adományozók felé.

ovi3

Szilicén nagy volt az öröm a kis óvodások körében a tanév elején, amikor sor kerülhetett a harmincéves bútorok cseréjére. Az igazgatónő elmondása szerint nagy segítséget jelentett az adomány, szükségük volt a bútorokra, a biztonságosabb darabokra. „Nagyon örültünk ennek a kezdeményezésnek, s hálásak vagyunk minden ilyen jellegű támogatásért” – zárta nyilatkozatát Ragályi Éva, óvodaigazgató.

  • forrás, fotó: felvidek.ma

 



Hagyj üzenetet