Átadták a beiratkozási ösztöndíjakat – három éve állandó növekedést mutat a magyar elsősök száma

Átadták a beiratkozási ösztöndíjakat – három éve állandó növekedést mutat a magyar elsősök száma

Idén is létszámnövekedés tapasztalható a Rozsnyói járás magyar alapiskoláinak első osztályaiban, melyekben szám szerint 120 elsős gyermek kezdte meg tanulmányait. A Rákóczi Szövetség és a Rozsnyó és Vidéke Célalap képviselői, mint 2004 óta minden évben, ünnepélyes keretek között adták át az elsős gyermekek szüleinek az oktatási-nevelési támogatást.

DSCF3630November 3-án két helyszínen – Krasznahorkaváralján és Rozsnyón – valósult meg a tízezer forint értékű pályázati ösztöndíjak átadása. A délelőtt folyamán az első helyszínen a krasznahorkaváraljai és a dernői alapiskolás gyerekek kapták meg a támogatást. Mint Palcsó Zsóka, a Rozsnyó és Vidéke Célalap elnöke elmondta, Dernőn nagyon jól sikerült a beiratkozási program, hiszen ebben az éven 23 gyereket írattak be a szülők első osztályba, míg tavaly ez a szám szinte csak a fele volt. A múlt évben kezdte meg működését a barkai óvoda, és úgy tűnik, a rendszeres óvodalátogatás meghozta a gyümölcsét.

DSCF3585 A rozsnyói városházán tizenkét oktatási intézmény kisdiákjai kapták meg a beiratkozási ösztöndíjat. A Rozsnyói járás magyar alapiskolái idén növekedést értek el, a tavalyihoz viszonyítva öttel több, már 120 elsőst írattak be – nyilatkozta a célalap elnöke. Ez azt mutatja, hogy a szülők fontosnak tartják az anyanyelvi oktatást, valamint azt, hogy az iskolák olyan programot tudnak nyújtani az itt élő magyarságnak, amivel bizalmat szavaztak a szülők ezeknek az iskoláknak. Jó hír, hogy a beiratkozások száma már három éve állandó növekedést mutat régiónkban, sőt ebben a tanévben nem volt olyan oktatási intézmény a járásban, ahol ne iratkoztak volna be első osztályba.

DSCF3592A rozsnyói átadási ünnepség első részében a Rozsnyói Meseszínház tagjai, Badin Ádám és Badin Gabriella a Juhfia Jankó című palóc népmesével örvendeztették meg a gyerekeket. A beiratkozási támogatás átadása előtt Dunai Márk Bence, a Rákóczi Szövetség munkatársa köszöntötte a kisdiákokat, szüleiket és pedagógusokat. „2004-ben, Felvidéken kezdődött a beiratkozási program, majd kiterjedt az egész Kárpát-medencére. Most már évről évre erdélyi, kárpátaljai területeken, illetve Délvidéken is folyik az ösztöndíjak átadása. Nagy számokról beszélünk, hiszen idén 5900 beiratkozó kap ilyen jellegű ösztöndíjat, támogatást. Ez a Kárpát-medencében közel 200 településen zajlik” – mondta a szövetség képviselője, hozzátéve, a támogatás szimbolikus üzenetet is hordoz, mely szerint egy családhoz, közösséghez, a magyar nemzethez tartozóként tekintünk magunkra. Hangsúlyozta, az önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek által adományozott támogatás egy olyan széles társadalmi összefogás eredménye, ami példaértékű. „Nagyon örülünk, hogy önök fontosnak tartják, hogy gyermekeiknek, a következő generációnak megadják azt a lehetőséget, hogy magyar iskolában tanulhassanak, elsajátítsák a magyar nyelvet és ezáltal egy hatalmas család, a nemzet részévé válhassanak.”

DSCF3547

DSCF3574

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet