Kiállításmegnyitó: Az eNRA 2016 Rozsnyón

Kiállításmegnyitó: Az eNRA 2016 Rozsnyón

A sokéves gyümölcsöző együttműködésnek köszönhetően immár negyedik alkalommal került sor a Rovás Akadémia kiállítására a Rozsnyói Bányászati Múzeumban. A nemzetközi alkotókat tömörítő csapat idén is a festmények és plasztikák figyelemreméltó gyűjteményével érkezett Rozsnyóra.

2A Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában 2016. november 22-én nyitották meg a kassai Rovás Akadémia új kiállítását „eNRA 2016 Rozsnyón” címmel. A kiállításon huszonnyolc művész mutatkozott be, közülük hatan – Borisza József Borsó (festő), Kiss Astrida (festő), Kovács Oszkár (fotográfus), Koren András (fotográfus), Mucza Viktória (festő) és Szabó Ottó festőművész, aki egyben az akadémia művészeti vezetője is – személyesen is részt vettek az ünnepélyes megnyitón.

1
A kiállítást Pavol Lackanič, a múzeum igazgatója nyitotta meg Kovács Ágnes kurátorral együtt, aki bemutatta a kiállító művészeket és alkotásaikat – tájékoztatott az eseményről Badin Gabriella, a múzeum munkatársa. A megnyitón tekerőlanton előadott dallamokkal Kovács Marcell zenész is közreműködött.
Kovács Ágnes, a kiállítás kurátora az idei tárlat ismertetése mellett az eNRA – Nemzetközi Rovás Alkotóközösség létrejöttéről is szólt: „A Rovás egyik nagyon fontos pillére a nyári táborok, amelyek immár 7 éve három helyszínnel rendeződnek: Erdélyben, hazai helyszínen és Magyarországon. És minden ilyen nyári tábor után arra törekszünk, hogy a táborok alkalmával született alkotásokat kiállíthassuk arra méltó helyeken. Egyik ilyen méltó hely a Rozsnyói Bányászati Múzeum galériája, és hogy ez a kiállítás idén is létrejöhetett, azért köszönet illeti a múzeum vezetőségét és dolgozóit. 2013 óta működünk együtt e nagymúltú intézménnyel, s cserébe, hogy mi itt évről-évre kiállíthatunk, a múzeum számára úgyszintén kiállítási helyet biztosítunk nagyszerű tárlataiknak Kassán.

5
Mi késztette az eNRA, vagyis a Nemzetközi Rovás Alkotóközösség megalapítását 2012-ben? Évről-évre jórészt ugyanazok az alkotók jelzik érdeklődésüket a táborok iránt, és ennek folytán nagyon szoros barátságok születtek, amelyek nyaranta teljesülnek ki. Ez az összetartozási igény hozta létre az eNRA táborok létjogosultságát. Van egy már definíciónak számító jellemzésünk az eNRÁra, amit minden alkalommal elmondunk. Ez pedig így hangzik: Az eNRA a szabad művészetet és a független kreativitást preferálja, amelyet nem befolyásolhatnak az éppen divatos trendek vagy a szaktudás hiánya. Szabad művészet alatt a semmivel nem korlátozott, független kreativitást értjük, amely nem bújik el a „kortárs művészet“ kifejezés mögé, és nem keres magának alibit a szubjektivizmusban.7

Az alkotótáborainkban résztvevő minden művész célja az, hogy összehozzon egy-egy önálló kiállításra való anyagot. Együtt alkotunk és óhatatlanul befolyásoljuk is egymást. Ehhez az alkotóközösséghez lehet csatlakozni a különböző helyszíneken. Erre a csatlakozásra invitálunk folyamatosan újabb és újabb művészeket, így jött létre egy nemzetközinek mondható, bár zömében mégis magyar alkotóközösség, az eNRA. Az idei kiállítók sorában két Munkácsy-díjas művész alkotását is láthatják, Dienes Attila szobrászművészét és Barabás Márton festőművészét” – mondta el Kovács Ágnes. „28 művész állít ki, erdélyi, felvidéki, magyarországi és délvidéki alkotók, mind erős egyéniségek, határozott tehetségek. Olyan művészek tárlata ez, akik számára a szakmai tudás ugyanannyira fontos, mint a művészi érték. Ez a dualizmus jelenti az eNRA egyik erősségét.”
Az eNRA Rozsnyón című kiállítás 2017. január 26-ig tekinthető meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum főtéri Galériájában.

36

  • pr-i, rozsnyovidek/Rozsnyói Bányászati Múzeum, fotó: Janka Vaisová


Hagyj üzenetet