PEOPLEIMEET – a diákokat a hétéves útjáról mesélő fotós inspirálta

PEOPLEIMEET – a diákokat a hétéves útjáról mesélő fotós inspirálta

A Rozsnyói Bányászati Múzeum sokrétű múzeumpedagógiai munkát végez és élénk kapcsolatban áll a helyi oktatási intézményekkel. Az egyik őszi, fotóvetítéssel egybekötött előadás a Galériában nagy érdeklődést váltott ki a diákok körében, akik elhatározták, hogy a középiskolai szaktevékenység keretében feldolgozzák a témát.

1

Szeptember végén egy világjáró fiatalember, Gábor látogatott el a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájába, aki hétéves utazása után tért haza – tájékoztatott Badin Gabriella, a múzeum munkatársa. Látogatásának célja az volt, hogy előadása és képei vetítése révén megismertesse a nyilvánossággal élettörténetét – életét, melyre a Prágában sikeresen elindított építész karrierjét követően vállalkozott. Tanulmányai befejezése után építészként dolgozott és saját céget alapított Prágában. Néhány éves folyamatos munka és lényegében a számítógép előtt ülve töltött mindennapok után azonban jöttek az egészségügyi problémák, melyek életmódváltásra késztették. Egy nap mindent hátrahagyott, repülőjegyet foglalt New Yorkba és hátizsákkal a vállán útnak indult. Kezdetben a barátaival bérelt autón utazott vagy vonaton, buszon, de végül néhány hónap elteltével úgy döntött, főleg gyalog és stoppal fog utazni. A világ számos érdekes tájára eljutott, ahol elkezdte fényképezni az embereket. Mindebből egy értékes portrégyűjtemény született, melyből több mint ezret a közösségi hálón is közzétett, megismertetve az emberekkel történetüket. Fotóit elvből nem árusítja, mivel – néhány más fotóssal ellentétben – az a nézete, hogy nem etikus pénzzé tenni azoknak az embereknek a portréit, akikkel találkozott. Állítása szerint éppen az utazás gyógyította meg, amikor úton van, boldognak érzi magát.

2116Gábor a fényképeihez tartozó történeteket érdekfeszítő módon osztotta meg a közönséggel – állítja Badin Gabriella. Szavai olyan mély benyomást keltettek a P.J. Šafárik Gimnázium PaedDr. Gabriela Görgeyová tanárnő vezetésével érkezett diákjaiban, illetve a Rozsnyói Műszaki Szakközépiskola jelenlévő tanulóiban, akik Ing. Katarína Mosná kíséretében vettek részt a találkozón, hogy elhatározták, Gábor történetét és külföldi építészeti munkáit feldolgozzák az idei középiskolai szaktevékenység keretében. Ez a verseny éppen a napokban kezdődik az iskolákban, ezért a diákok újra felelevenítik a Gáborral való találkozást.

2612
A középiskolai szaktevékenység a szakmai munka versenyszerű formája, melynek célja, hogy a tehetséges középiskolás diákokat különféle területeken szakmai tevékenységre ösztönözze. Egyúttal kiváló lehetőség a diákok számára, hogy megnyilvánuljanak egy olyan problémakörben, amit szeretnének bemutatni és amivel hajlandóak mélyebben is foglalkozni. A munka végeredménye egy alkotás, melyet szakemberek csapata értékel. A diákok a versenyben a regionális és megyei fordulók után egészen az országos szintre is eljuthatnak. A legjobb munkákat aztán megjelentetik és az egyetemi felvételiknél is fontos szerepet játszanak. Gábor története minden bizonnyal érdekes ösztönzés lesz a diákok számára – zárta beszámolóját a múzeumpedagógus –, a múzeum pedig bízik a további együttműködésben, hogy a jövőben újabb előadásra és a világutazó fiatalember fotóinak kiállítására is sor kerülhet majd Rozsnyón.
Gábor utazásait és fotóit az alábbi oldalakon követhetik az érdeklődők:
FACEBOOK – www.facebook.com/thepeopleimeet
INSTAGRAM – https://www.instagram.com/the.peopleimeet

Fotó: Gábor és Janka Vaisová



Hagyj üzenetet