Történelmet tanító pedagógusok találkoztak a felújított múzeumban

Történelmet tanító pedagógusok találkoztak a felújított múzeumban

A történelmet oktatók legutóbbi összejövetelén a középkori rozsnyói Metercia festménnyel, a városban évszázadokkal ezelőtt működő bányászcéh létezését bizonyító információkkal és a bányászok életével kapcsolatos előadással ismerkedtek meg a résztvevők.

1052November utolsó napján a Rozsnyói Bányászati Múzeum felújított termeiben zajlott a történelemoktatók járási tantárgy-bizottságának ülése – számolt be Sylvia Holečková, a múzeum munkatársa. A történelmet tanító alapiskolai pedagógusok találkozójának témája ezúttal a bányászat volt, amely a múltban meghatározó tényezője volt Rozsnyó gazdasági és társadalmi életének. A rendezvényt PhDr. Kerekes Anita, a bizottság vezetője nyitotta meg, a jelenlévőket köszöntötte Mgr. Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója.

1056
A tanítók Gabriela Kolesárová előadása nyomán közelebbről is megismerkedtek a híres Metercia című táblaképpel, hangsúlyt fektetve a bányászati és kohászati tevékenység elemzésére. A város történelmének kiemelkedő jelentőségű tényéről, a rozsnyói bányászcéh létezéséről, mely ennek a fontos képnek a festését megrendelte, Sylvia Holečková tájékoztatta a tanítókat. Az egykori bányászok és családjaik életéről a 19. és 20. század fordulóján Gabriela Kolesárová tartott előadást.
A találkozó végén a pedagógusok PhDr. Ing. Jaroslava Neubauerová, PhD vezetésével megtekintették a múzeum felújított és újonnan kiépített termeit a Šafárik utca 43 szám alatt, melyekben jelenleg új kiállítás létrehozásán dolgoznak.

  • pr-i, rozsnyovidek/Sylvia Holečková, fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum


Hagyj üzenetet