Kiállítás: A régi népi mesterségek megmentése a visegrádi négyek országaiban

Kiállítás: A régi népi mesterségek megmentése a visegrádi négyek országaiban

A fiatal rozsnyói harangöntő, Róbert Slíž harangjainak megszólaltatásával vette kezdetét március 3-án a “Mentsük meg a régi népi mesterségeket a visegrádi négyek országaiban” című kiállítás ünnepélyes megnyitója a Rozsnyói Bányászati Múzeum galériájában.

1

Zachovanie dávnych remesiel v krajinách Vyšehradskej štvorky

A kiállítást Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója nyitotta meg Nagy György megyei képviselővel, a Gömöri Kézművesek Társulása elnökével együtt – tájékoztatott Badin Gabriella, a múzeum munkatársa. A megnyitót a társulás legfiatalabb tagjai, Nagy Lilla és Badin Álmos Bence fellépése gazdagította. A tárlat kapcsán Horváth Zoltán fazekas, a kézműves társulás vezetőségének tagja beszédében kiemelte a hagyományos népi mesterségek fontosságát, a kézművesek csodálatra méltó munkáját, a mesterségek népszerűsítését és az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztést. Elmondta, örömmel tölti el, hogy ilyen sok fiatal kézművest lát maga körül. Ez annak a bizonyítéka, hogy a mesterségeket megőrzik, és az ifjú nemzedéknek köszönhetően tovább fejlődik.

Zachovanie dávnych remesiel v krajinách Vyšehradskej štvorky

A kiállítás főszervezője a 2002-ben, Várhosszúréten alapított Gömöri Kézművesek Társulása. A polgári társulás célja a népi mesterségek felelevenítése és alkotóműhelyek kialakítása, ahol a kézműves mesterségek oktatása kap helyet. A tizenötéves tapasztalattal rendelkező szervezetnek több, mint száz, hazai és külföldi tagja van. A kézművesek, a társulás tagjai rendszeresen részt vesznek szakmai képzéseken, konferenciákon, tréningeken. A szervezet hosszú ideje együttműködik több kulturális intézménnyel, köztük a Rozsnyói Bányászati Múzeummal.

Zachovanie dávnych remesiel v krajinách Vyšehradskej štvorky

A tárlat a Visegrad Small Grants Program anyagi támogatásával valósult meg, az esemény megszervezésében közreműködtek a kézműves társulás partnerei: a Rozsnyói Bányászati Múzeum, Soubor lidových písni a tanců Hlubina Ostrava (Csehország), Association of the District Museum in Tarnów (Lengyelország) és társszervezőként a magyarországi Fügedi Márta Népművészeti Egyesület – tudtuk meg Badin Gabriellától.
A “Mentsük meg a régi népi mesterségeket a visegrádi négyek országaiban” című kiállítás az egyesületi tagok munkáinak széles skáláját mutatja be – fazekasok, keramikusok, fafaragók, kovácsok, kádárok, kosárfonók, harangöntők, csipkeverők és mások alkotásait.
A kiállítás 2017. március 17-ig tekinthető meg.

  • rozsnyovidek, ford.: Prékop I., fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum


Hagyj üzenetet