Ingyenes vízvizsgálat a víz világnapján

Ingyenes vízvizsgálat a víz világnapján

Holnap, azaz március 22-én, a víz világnapja alkalmából ingyenesen kivizsgáltathatják a polgárok a kútjaik ivóvizét a higiénikusokkal. A közegészségügyi szolgálat (Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – ÚVZ SR) munkatársai a víz nitrát- és nitrittartalmának vizsgálatára fogják összpontosítani a figyelmüket – adta hírül a bumm.sk hírportál.

A laborvizsgálat céljára vett, legkevesebb 0,2 literes vízmintát tiszta, kiöblített palackban, például ásványvizes üvegben vihetik be a polgárok az ÚVZ SR regionális irodáiba. Pozsonyban 9.00 órától 11.30-ig állnak a lakosság rendelkezésére a hivatal fővárosi székhelyének (Trnavská cesta 52) munkatársai. A vizsgálatok eredményét a higiénikusok folyamatosan teszik közzé az ÚVZ SR honlapján a vízminták azonosítószámával együtt. A polgárok ezen kívül személyes konzultációt is folytathatnak a közegészségügyi szakemberekkel a vízforrásaik védelmével kapcsolatban. A hivatal munkatársai telefonon is készek segítséget nyújtani az érdeklődőknek – számolt be a Tasr nyomán a bumm.

Általánosságban érvényes, hogy azok a legveszélyeztetettebb térségek, ahol nincs kiépített csatornahálózat és szennyvíztisztító-állomás, esetleg fokozott mezőgazdasági tevékenység zajlik – magyarázta a Tasr-nek Zuzana Valovičová, az ÚVZ SR munkatársa. A közegészségügyi szakemberek tavaly Szlovákia-szerte 3165 individuális vízforrásból származó vízmintát elemeztek ki. Ebből 914 nem felelt meg az előírásoknak a magas nitráttartalom miatt, 55 esetben pedig a nitrittartalom haladta meg az előírásokban szereplő határértéket.

Az érdeklődők az ÚVZ SR honlapján találnak bővebb információkat.Hagyj üzenetet