Tilos az engedély nélküli agancsgyűjtés

Az utóbbi hetekben kezdték levedleni agancsaikat a szarvasok. Az elhullajtott agancsok szedése, tehát az agancsozás azonban tiltott tevékenység Szlovákiában – tájékoztatta a Tasr-t a podolini Javor Vadásztársaság.

A bumm.sk hírportál beszámolója szerint a vadászati törvény értelmében csak az a vadász gyűjtheti össze az agancsokat, aki engedéllyel rendelkezik erre a tevékenységre az adott vadászterület használójától, s ez a hozzájárulás fel van tüntetve a vadász vadászati engedélyében is. „A levedlett agancsok vadászok általi begyűjtése információs adatbázisként szolgál a vadásztársaságok számára az adott terület szarvasállományának minőségéről” – közölte a vadásztársaság Podolin (Podolínec) város honlapján.

Az engedély nélküli agancsgyűjtésért a természetes személyek 3000 euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók, a jogi személyek esetében pedig 5000-től 15 ezer euróig terjed a kiszabható pénzbírság. Mivel a podolini vadásztársaság vadászterületén évről-évre egyre gyarapodik az illetéktelen agancsozók száma, sőt, szervezett csoportok alakulnak erre a tevékenységre, és az összegyűjtött agancsok értékesítésére, ezért a podolini vadászok fokozottan ellenőrzést folytatnak ennek a törvénytelen tevékenységnek a megakadályozására.

  • forrás: bumm.sk/tasr, fotó: pixabay.com