Kiállítják az 1890 című sorozat jelmezeit – húsvéti programok a betléri kastélyban

Kiállítják az 1890 című sorozat jelmezeit – húsvéti programok a betléri kastélyban

Új kiállítás nyílik a betléri Andrássy-kastélyban, mely a húsvéti ünnepek alatt játszóházzal, kézműves portékákkal, zenés programmal is várja a látogatókat. Az érdeklődők bepillanthatnak az 1890 című sorozat kulisszatitkaiba, melyet a kastélyban forgattak múlt ősszel és részeit azóta már vetíteni kezdte a JOJ televízió. A látogatók megcsodálhatják a szereplők pazar ruháit és a kellékeket a forgatás helyszínéül szolgáló kastélytermekben, és találkozhatnak a főszereplőkkel – tájékoztatott Judita Krajčiová, a múzeum szóvivője. Az idei szezon a 19. század végének hangulatában zajlik, a témához kapcsolódó kiállítás első részét már húsvétkor megtekinthetik a látogatók.

A betléri kastély, mint forgatási helyszín

A betléri kastély az egyetlen Szlovákiában, mely 1945 után eredeti berendezésével és gyűjteményével megmaradt. Nem jutott a többi nemesi rezidencia sorsára – nem rabolták szét a berendezését, nem építették át, és gyakorlatilag az államosítás óta múzeumként szolgál. Vagyis minden, ami a gyűjteményben található, az Andrássy család tagjainak tulajdona volt, akik a legjelentősebb arisztokraták közé tartoztak Európában a 19. században.

A múlt év őszén a betléri múzeum gyönyörű belső tereit és parkját a gazdag Wisznievsky családról és Márton Jánosról, az elegáns budapesti nyomozóról szóló filmsorozat forgatásához kölcsönözte. A JOJ televízió és a Piknik Pictures stábja a színészekkel együtt szeptemberben Betlérbe költözött és csak az utolsó felvételek leforgatása után, december 16-án hagyták el a helyszínt. A kastély négy hónapra megélénkült, szalonjaiban hölgyek vonultak szépséges ruháikban, urak szmokingban, szolgálatkész lakájok és szobalányok hófehér kötényben – mindez az erős reflektorok fényében, kamerák előtt.

Húsvéti családi programok a múzeumban

A 2017-es év a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumában a 19. század végének jegyében zajlik, amely időszakban az 1890 című sorozat is játszódik. Az azonos, 1890 című, Sorozat kontra történelem alcímet viselő kiállítás két részből áll, a sorozatbeli kosztümöket és kellékeket bemutató első részt már a húsvéti ünnepek alatt láthatja a közönség.

Április 15-től, húsvét szombatjától azokban a helyiségekben, ahol a sorozatot forgatták, kiállítják Ján Koleník (János Márton), Varga Anikó (Wisznievska grófné), Danica Matušová (Júlia Wisznievska), Rebeka Poláková (Margaréta), Zuzana Konečná (Katarína szolgálólány) és mások jelmezeit. A történelem és a film kedvelői a kosztümökön kívül olyan kellékeket is láthatnak, melyek megjelentek a sorozatban. A jelmezeket Miriam Struhárová tervezte, a kastély termeit pedig a múzeum munkatársai alakították át a sorozat igényeinek megfelelően.

Érdekességekkel teli lesz a nagyszombat Betlérben: a tárlatnézés mellett kézművesek várják hagyományos termékeikkel a látogatókat, a legkisebbek kipróbálhatják az arcfestést, fellép Marieta Roxerová, a Mixtape zenekar tagja, és természetesen nem hiányozhatnak a sorozat főszereplői, Ján Koleník és Varga Anikó sem. Az 1890, Sorozat kontra történelem című kiállítás második részének – mely a 19. század végének művészetéről, divatjáról, a korszak felfedezéseiről szól – május 20-án, a Múzeumok Éjszakáján lesz az ünnepélyes megnyitója.

A betléri kastély a húsvéti ünnepek alatt végig nyitva tart, péntektől hétfőig 9.30 órától 16.30-ig, az utolsó belépés időpontja 15.30. Április 16-án, vasárnap 11.00 és 15.00 óra között kézműves foglalkozást szerveznek a gyermekek részére, vasárnap és hétfőn pedig apró édes meglepetés várja a legkisebb látogatókat.

  • pr-i, rozsnyovidek, fotó: SzNM BM, pixabay.com


Hagyj üzenetet