Gombaszögön tartotta XXVII. Hallgatói Parlamentjét a Diákhálózat

Gombaszögön tartotta XXVII. Hallgatói Parlamentjét a Diákhálózat

A Diákhálózat a hétvégén a gombaszögi kempingben tartotta XXVII. Hallgatói Parlamentjét, amelyet a Rákóczi Szövetség Diaszpóra- és Szórványprogramja keretében a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőivel közösen egy hétvégi kirándulással kötött össze.

Április 6. és 9. között került sor a felsőoktatásban tanuló diákok érdekvédelmével, oktatásával és kulturális életével foglalkozó Diákhálózat Hallgatói Parlamentjének XXVII. rendes ülésére. A Diákhálózat aktivistái a Gombaszögi Nyári Tábor helyszínén gyűltek össze, hogy megvitassák a szervezet elmúlt fél esztendejének történéseit. A szervezet tavaszi rendes ülésének pénteki napján ünnepélyes tisztújításra is sor került, a Diákhálózat elnökségének két tagja (Gyenge Veronika, a kommunikációért és marketingért korábban felelős alelnök, valamint Sólymos Karin, a külügyekért felelős alelnök) ugyanis lemondott tisztségéről. A leköszönő elnökségi tagok helyére új személyeket választottak a közgyűlés résztvevői. A kommunikációs és marketing alelnöki posztot Katona Flóra (Kaszás Attila Diákkör) vette át, a külügyekért felelős alelnök a jövőben Pál Ádám (Ady Endre Diákkör) lesz. A hétvége folyamán az elnökség, illetve a programkoordinátorok beszámoltak féléves munkájukról és a jövőre vonatkozó terveikről. Megvitatásra kerültek a Diákhálózat programjai, valamint közszemlére kerültek a Diákhálózat tagszervezeteinek elmúlt fél éves beszámolói is.
Az oktatásügyi beszámoló keretén belül megnyílt a külföldi egyetemek magyarországi működését szabályozó törvény témája is, mely a Közép- európai Egyetem létét veszélyezteti. A Diákhálózat, mint a felvidéki egyetemisták ernyőszervezete fontosnak tartja az oktatási intézmények szabadságát, valamint hogy olyan magas színvonalú egyetem működhet Budapesten, mint a Közép- európai Egyetem, ezért támogatja annak további Magyarországon való működését.


Kotiers Róza, a Diákhálózat elnöke beszámolójában felvázolta a Pozsonyi Magyar Szakkollégium szervezeti struktúráját, és kitért arra is, hogy a jövőben növelni szeretnék a tagok számát. A beszámolóban a következő időszakra vonatkozó új programok is szerepeltek, többek közt egy őszre tervezett, fiatal vállalkozókat segítő konferencia. Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője a táborban várható korszerűsítésekre hívta fel a jelenlévők figyelmét. A fejlesztések, mint például a medence és strandröplabda-pálya megépítése, vagy Tompa Mihály szobrának renoválása már folyamatban van. A tervek között szerepel még a vendéglő, valamint a faházak felújítása is. A tábor július 10-16. között nyitja meg kapuit. Fodor Péter, a Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor főszervezője ismertette a szekciókon belüli fejlesztéseket, valamint a tábor idei grafikáját is bemutatta a résztvevőknek.
Inczédi Lilla, az FTDK koordinátora beszámolt a XI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia eredményeiről, a jelentkezők számának tekintetében elért pozitív változásokról, valamint arról, hogy a sorra kerülő XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Nyitrán kerül majd megrendezésre. Matús Dávid oktatásügyi alelnök a Soós Kálmán ösztöndíj és a részképzési pályázatok elbírálási folyamatairól beszélt. A bizottságban a Diákhálózat indítványozására idén több mesterképzésen részt vevő felvidéki diáknak ítélték oda az értékes ösztöndíjakat.
Április 6. és 9. között a Rákóczi Szövetség jóvoltából a csehországi, felvidéki és krakkói egyetemi kapcsolatainak és tevékenységének megerősítése érdekében egy hétvégi programsorozat keretén belül sor került Gömör természeti kincseinek, valamint a környék kulturális életének megismerésére is. A programokon a tagszervezetek és a Diákhálózat képviselői is részt vettek.
„A Diákhálózat ezúton is szeretné megköszönni a leköszönő elnökségi tagok és programkoordinátorok áldozatos munkáját és kíván mindnyájuknak további tartalmas, élményekkel teli éveket, az újonnan megválasztott elnökségi tagoknak pedig kitartást az előttük álló feladatok megoldásához!

  • Radics Rudolf, Diákhálózat


Hagyj üzenetet