Dramatikus játékok napja Nyitrán

Dramatikus játékok napja Nyitrán

2017. április 20-án ismét az iskolai tanulásé és tanításé volt a főszerep a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán. A Dramatikus játékok napja idén is sok-sok érdeklődőt vonzott, ami nem véletlen. A gyermekszínjátszó csoport rendkívül színvonalas produkciója mellett számos, nem csupán gyerekek számára tanulságos feladat várta a résztvevőket. A rendezvény házigazdája a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet két oktatója, Petres Csizmadia Gabriella és N. Tóth Anikó volt.

Az esemény az ipolysági Pongrácz Lajos Alapiskolában működő Csillag-szóró Gyermekszínjátszó Csoport előadásával indult, melynek különlegessége, hogy a csoport tagjainak ötleteiből megírt forgatókönyv alapján készült. A produkció egy gyerekek és felnőttek számára egyaránt fontos és elgondolkodtató témakört boncolgatott: ki is vagyok én? A kérdést több nézőpontból, megközelítésből is körbejárták a színjátszósok. Az alapvető családi és baráti viszonyrendszerektől indítva eljutottunk olyan komoly felvetésekig, mint a nyelvjárási sajátosságok, a példaképek vagy épp a szlovákiai magyarság identitástudata. Mindezt a megszokottól jóval könnyedebb, ám kellő mélységű hangvételben, az érzelmek teljes repertoárját előcsalogatva a hallgatóságból. Az előadást Köteles Judit és N. Tóth Anikó rendezte.
Ezután a karon tanuló pedagógusjelöltek tartottak – a kortárs költészet jegyében – kiscsoportos foglalkozásokat a diákoknak. A bemelegítő játékokat követően összesen hét állomást kellett körbejárniuk a 4-5 fős csoportoknak. Az egyes állomásokon a legkülönfélébb játékos feladatok várták a gyerekeket. Lackfi János Betűtészta című versének plakáton való megjelenítése, Varró Dani Limerickek költeményében szereplő Eszterkének a védelmére írott válaszvers, verskiegészítések és -átírások – csak néhány a feladatok közül. A foglalkozások résztvevői az ipolysági színjátszókon kívül a nagycétényi, pogrányi és gímesi iskolák tanulói voltak.
Tanár és diák, kamasz és felnőtt egyaránt a játék adta felszabadító élmény részese lehetett, és megtapasztalhatta, hogy az élménypedagógiai eszközök segítségével a tanulás és tanítás az örömteli együttdolgozás idejévé változik.

Jánk István



Hagyj üzenetet