Tompa Mihály szobrának felavatásával nyitották meg a Gombaszögi Nyári Tábort

Tompa Mihály szobrának felavatásával nyitották meg a Gombaszögi Nyári Tábort

Ünnepélyes zászlófelvonással és Tompa Mihály szobrának felavatásával kedden délelőtt hivatalosan is megnyitották az idei Gombaszögi Nyári Tábort. A szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb szabadegyeteme és fesztiválja Krasznahorkaváralját elhagyva immár második éve a gombaszögi kempingben kerül megrendezésre. A gombaszögi völgy új életre kelt a táborszervezők és önkéntes segítőik keze munkája és ötletei nyomán, számtalan újítás és több mint 250 program várja a táborozókat ezen a héten.

A tábort a tavalyi évhez hasonlóan Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, illetve Orosz Örs, a tábor főszervezője nyitotta meg. “El kell érni, hogy a felvidéki magyar fiatalok szülőföldjükön tudjanak boldogulni, családot alapítani, gyermekeket vállalni, mert ez biztosít jövőt a helyi magyar közösségnek” – mondta megnyitó beszédében Potápi Árpád János. Orosz Örs portálunknak elmondta: „a megnyitón részt vett Bárdos Gyula, hiszen itt Gombaszögön „szomszédok” vagyunk, és sikerült több közös projektet is az idén elindítani, úgyhogy nagyon jó együttműködés van kibontakozóban. Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkárnak nagyon sokat köszönhetünk, hiszen az államtitkárság jóvoltában tudtuk ezt a területet megvenni.” Balog Zoltán miniszter is elfogadta a szervezők meghívását, de kormányülés miatt végül nem tudott eljönni. „Tompa Mihály református pap-költőnek a szoboravatására meghívtuk a Reformáció Emlékbizottságot vezető miniszteri biztost, Hafenscher Károlyt, és Fazekas Lászlót, a szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökét – tette hozzá a főszervező. A régió polgármesterei, közéleti személyiségek, valamint a táborszervezők partnerszervezeteinek vezetői is jelen voltak a nyitó ünnepségen.

A tábornyitó különleges pillanata volt Tompa Mihály szobrának felavatása a költő születésének 200. és a reformáció 500. évfordulója alkalmából. A gömöri költő Feketehegy-fürdői tartózkodásának emlékére 1868-ban a gyógyfürdő területén szobrot emeltek, amelynek korunkra már csak a talapzata maradt meg. Ezt szállították át a szervezők a Gombaszögbe, majd Éliás Ádám kassai szobrászművész korabeli képeslapok, grafikák alapján újrafaragta a szobrot, hogy az elárvult, de mostanra felújított eredeti gránit talapzaton méltó dísze legyen a kempingnek.

„Még tizenéves korunkban, egy biciklitúra alkalmával fedeztük fel, illetve Köteles Lacitól hallottam erről a talapzatról először” – nyilatkozta portálunk kérdésére Orosz Örs. „Meg is kerestük, meg is látogattuk, és hát látszott rajta, hogy jobb sorsra érdemes. És onnantól kezdve, hogy Gombaszögön van egy ilyen saját területünk, ami végső soron közterületnek is felfogható – hiszen olyan helyen van, hogy ezt nem is tudnánk, de nem is akarjuk lezárni -, tehát itt keletkezett egy nagyon alkalmas hely, ahol ezeket az idők folyamán összegyűjtött ötleteinket megvalósíthattuk. Így került ide a lendkerék, a határkövek és ez a szobortalapzat, meg a kopjafák is. Szimbolikus áron megvettük a talapzatot az elhagyatott fürdőhely jelenlegi tulajdonosától, és az áthozatallal nem is volt akkora probléma, mint inkább azzal, hogy fotókat kellett szereznünk az eredeti szoborról. Szerencsére szepességi téma, ezért Divald Kornél, a híres 19. századi magyar fényképész – aki Szepességben és Sárosban tevékenykedett elsősorban – is megörökítette. A képeknek hála el tudott indulni a faragó, Éliás Ádám is, és hát így készült el a szobor.”

A budapesti Képzőművészeti Egyetem ősztől negyedéves szobrászhallgatója, Éliás Ádám nagy kihívásként élte meg a Tompa-szobor faragását. Mint a Rozsnyó-vidéknek elmondta, egy szobrászhallgató, sőt egy végzett szobrász életében is komoly mérföldkő egy köztéri szobor megalkotása. „Magáról az eredeti, feketehegyi szoborról csak képeslapfotók maradtak fenn, ahol gyakorlatilag a szobornak az arányait lehetett kiszámolni. De arról komolyabb fénykép vagy reprodukció nincsen. A meglévő Tompa-ábrázolásokat vettem alapul – grafikákat, festményeket, meg főleg a szobrokat, amik léteznek, abból összesen talán hét van. Sárospatakon van egy bronz büszt, amit Holló Barnabás készített az 1900-as évek első évtizedében, az felelt meg a legjobban, az alapján tudtam dolgozni” – avatott be a részletekbe az alkotó. (Az Éliás Ádámmal készült beszélgetést itt olvashatják.)

A Tompa Mihály-szobor újrafaragását és felállítását közadakozásból finanszírozzák a tábor szervezői, és szívesen fogadják a további támogatók hozzájárulását. „Kialakítottunk egy üreget a talapzatban, ahová majd bebetonozunk egy időkapszulát, ebben fogjuk elhelyezni azoknak a neveit, akik vásároltak a támogatói téglajegyből, vagy a honlapunkon található donációs formulán keresztül támogatták ezt a kezdeményezést” – emlékeztet Orosz Örs. „Ezúton is bíztatok mindenkit, hogy aki szívesen hozzájárulna, akkor ezt 10 eurós téglajegy megvásárlásával meg is teheti.” Az adakozáshoz tehát a tábor ideje alatt vagy online módon is lehet csatlakozni. A gyűjtés az előzetes tervek szerint nyár végéig tart, majd ősszel egy ünnepség keretében zárul.

  • szöveg, fotó: Prékop I.


Hagyj üzenetet