Új rekord született – több száz ember ölelte körül a rozsnyói őrtornyot

Új rekord született – több száz ember ölelte körül a rozsnyói őrtornyot

Tizenötödik országos rekordját állította fel Rozsnyó város július második vasárnapján. A főtéren helyi magyar és szlovák folklóregyüttesek adtak műsort, majd a közönség aktív részvételével több száz fős tömeg ölelte körbe élőlánccal a város évszázados jelképét, az őrtornyot.

Július 9-én, vasárnap délután kíváncsiskodók kisebb csoportjai lepték el a rozsnyói Bányászok terét a szemerkélő nyári esőben. Aztán egyre nagyobb lett az érdeklődők száma és az égiek is kegyükbe fogadták a rendezvényt, végül ragyogó napsütésben zajlott a rekordkísérlet. Az eseményre a városi hivatal kulturális osztálya által szervezett Rozsnyói Kulturális Nyár című rendezvénysorozat keretében került sor, amely minden júliusi és augusztusi vasárnapon különféle programokkal várja a rozsnyóiakat és az idelátogató turistákat a főtéren.


A rekordkísérlet nézőinek Ondrej Hlaváč népi zenekara kíséretében helyi csoportok, a Kincskereső Gyermek Néptáncegyüttes, a Borostyán Néptáncegyüttes, a Haviar, Dubina és a Haviarik folklórcsoportok mutatkoztak be műsorukkal. Ahhoz, hogy a kezdeményezés bekerüljön a Szlovákiai rekordok könyvébe, a nézőket is bevonva minél nagyobb létszámú élőláncot igyekeztek létrehozni a néptáncosok.


Hatalmas taps és ováció fogadta a rekord lebonyolítását felügyelő Igor Svítok bejelentését, miszerint érvényes szlovákiai rekord született, 341 résztvevő kapcsolódott be az őrtornyot jelképesen körbeölelő élőláncba. Az új, sorrendben tizenötödik rozsnyói rekordot hitelesítő okiratot átnyújtotta Pavol Burdigának, Rozsnyó polgármesterének. A város első embere a köszönetnyilvánítás mellett egy meglepetéssel is szolgált – közelgő kerek születésnapja alkalmából polgármesteri díjjal tüntette ki a műsort vezető Štefan Geržát, aki hosszú évek óta tevékenykedik a város kulturális életében.

  • szöveg, fotó: Prékop I., rozsnyovidek


Hagyj üzenetet