Szentpéteri Csilla & Band – különleges barlangkoncert a Baradlában

Szentpéteri Csilla & Band – különleges barlangkoncert a Baradlában

„Barlangzene” misztikus hangjai zárták keretbe a Szentpéteri Csilla & Band aggteleki koncertjét. A zongoraművészt, aki zenésztársaival augusztus 11-én első alkalommal koncertezett a Baradla-barlang Hangversenytermében, két új darab, pontosabban barlangzene megírására ihlette a különleges környezet.

Szentpéteri Csilla zongoraművész egyedi stílusával, a klasszikus zeneirodalom  alkotásainak más műfajokkal – blues, jazz, bossa nova – ötvözött előadásával, átirataival vált ismertté. Mint a koncert során elmondta, az átiratokat egy számítógépes program segítségével saját maga készíti. Az aggteleki koncertre készülve meglátogatták a helyszínt, akkor fogalmazódott meg a barlangzene ötlete, melyek egyikét a művésznő a koncert elején, a másikat a végén adta elő, mintegy zenei keretbe foglalva az előadást. A két mű között pedig, ahogyan ő fogalmaz: „Száguldoztunk stílusokon, korszakokon át, egyik zenéből átgurulva a másikba, így felépítve katartikus vagy éppen relaxációs csúcspontokat.” Látványos fényeffektusok kíséretében megszólalt többek között Csajkovszkij Hattyúk tavának legismertebb dallama blues stílusban, de Liszt Ferenc, Smetana, Paganini egy-egy műve is sajátos „Szentpéteri Csillás” előadásmódban, hol erőteljes, virtuóz, máskor pezsgő latin ritmusú vagy éppen lágyan érzelmes formában. A közönség soraiban nagy sikert aratott az ősszel megjelenő új album két zeneszáma is, a Sirokkó, valamint az „…És a 8. napon” című, melyek a zongoraművész saját szerzeményei.

Az UNESCO Világörökség Listáján szereplő aggteleki Baradla-barlang lenyűgöző cseppkövei, a Hangversenyterem különleges akusztikája, misztikus hangulata remekül kiegészítette az egyszerre lírai, léleksimogató és feltöltő, katartikus zenei élményt. A helyszín a szépsége mellett azonban kissé szélsőséges is, hiszen a kinti harminc fok feletti hőmérséklet után a közönség bekerült a barlang állandó 9-10 fokos klímájába, a művészek pedig ebben a szokatlan közegben a helyszín természetes díszleteit, hangjait felhasználva, adottságait kiemelve feledhetetlen élményt nyújtottak a teltházas (barlangos) közönségnek. Szentpéteri Csilla elmesélte, hogy a barlangkoncert gondolata már évek óta foglalkoztatta, most megvalósult, és az első koncert sikerét elnézve valószínűleg még továbbiak követik majd.

  • szöveg, fotó: Prékop Ivett, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet