Krasznahorka várának felújítására új tervek készülnek – a nyitás időpontja még mindig távoli

Krasznahorka várának felújítására új tervek készülnek – a nyitás időpontja még mindig távoli

Lankadatlan figyelemmel, de már egyre csökkenő reményekkel kíséri a nyilvánosság a 2012-ben leégett krasznahorkai vár felújítása körüli eseményeket. A sajtóban az illetékesek nyilatkozatai nyomán folyamatosan újabb nyitási időpontok jelennek meg. Sokan csalódottan felhördültek, amikor úgy tűnt, csak a 2018-as turisztikai idényben léphetik át a várkaput újból a látogatók, most azonban már a 2020-as nyitásnak is örülnénk. A tetőszerkezet 2015-ös felújítása után újabb eredmény, hogy idén szeptemberben befejeződött a várkápolna felújításának újabb szakasza, a végleges vagy legalább részleges nyitás időpontja azonban még nagyon távoli. A várat működtető Szlovák Nemzeti Múzeum ugyanis felmondta az eddigi tervezővel kötött szerződést, a tervekkel mostantól egy saját szakemberekből álló munkacsoport foglalkozik, így a felújítás harmadik szakasza újabb hónapokkal, talán évekkel kitolódik.

A tervezőnek felmondtak, egy szakmai munkacsoport veszi át a felújítás tervezését

Krasznahorka várának kápolnájában Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója, Rigó Konrád, a kulturális minisztérium államtitkára, Barczi Gyula, a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumának igazgatója és Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere tájékoztatták a sajtó képviselőit a legújabb fejleményekről.

Branislav Panis

Az előzményekről Barczi Gyula elmondta, a közbeszerzést 2015-ben hirdették meg, a vár teljes felújítására szóló versenypályázatot Peter Kucharovič építészmérnök nyerte meg. A szerződést 2016 márciusában kötötték meg, és lényegében azóta várták tőle az eredményeket. Kucharovič 2017 áprilisában adta át az építészeti tanulmányt, amit a Szlovák Nemzeti Múzeum nemzetközi segítséget is igénybe véve értékelt. „Az észrevételeinket elküldtük Kucharovič úrnak, és a tanulmány átdolgozását vártuk tőle úgy, hogy megfeleljen az ilyen nagy jelentőségű felújítások esetében szokásos közép-európai, európai standardoknak, ugyanakkor a befektető, vagyis a Szlovák Nemzeti Múzeum elvárásainak. Sajnos, az átdolgozott tervek sem vették figyelembe a befektető igényeit, és nem volt összhangban azzal, hogyan kell egy ehhez hasonló műemléket felújítani. Az építésszel való együttműködés nem váltotta be a Szlovák Nemzeti Múzeum elvárásait.” Mint kiderült, a megrendelő és a tervező sok mindenben nem értettek egyet, a szakmai elképzelések, a kommunikáció és az együttműködés terén is komoly gondok akadtak. Ezért döntött úgy a Szlovák Nemzeti Múzeum, hogy eláll a szerződéstől. „Fontosnak tartjuk a probléma hatékony megoldását, emiatt, valamint a kulturális minisztérium támogatásával új, tervezőkből álló munkacsoportot hoztunk létre” – nyilatkozta Branislav Panis. Ez a szakmai csoport kezdi újra a krasznahorkai vár felújításának megtervezését. „Ettől a lépéstől az állami pénzek megtakarítását, a munkák gyorsabb előrehaladását, és főleg azt várjuk, hogy magasabb színvonalon, a 21. század igényeinek megfelelően menjenek végbe. Ez a tervezőcsapat az elkövetkező napokban nagyon intenzíven elkezd dolgozni ezen a terven, és remélem, hogy rövid időn belül bemutathatjuk a nyilvánosságnak az új építészeti tanulmányt” – vázolta elképzeléseit a vezérigazgató.

A nyitás időpontja a távoli ködbe vész

A Szlovák Nemzeti Múzeum vezetése nagy reményeket fűz a Róbert Erdélyi által vezetett, saját szakembereikből álló munkacsoporthoz. A terv nagyjából jövő év elejére készül el, tavasszal kerülne a kormány elé, majd eztán indulhat a közbeszerzés és a harmadik szakasz megvalósítása. A nyitás időpontja még mindig nem ismert, mivel előbb a kormánynak kell jóváhagynia az építési tervezetet, amitől a felújításhoz szükséges anyagiak függnek.

Barczi Gyula múzeumigazgató szerint elképzelhető a vár szakaszos megnyitása, elsőként az alsó- és középső vár, végül a felsővár lesz látogatható. A tervekről elmondta, olyan, 21. századhoz méltó helyet szeretnének megvalósítani, ahol jól érzi magát a látogató és nemcsak a kiállított tárgyak, hanem a hangulat miatt is visszatér ide.

Magyarországon az elsők között, már a 19. században megnyílt a múzeum a várban. „Óriási szerencse, hogy a II. világháború után Krasznahorkát nem rabolták ki, és nem rombolták le, a muzeális értékek megmenekültek” – emlékeztetett az igazgató. „Éppen ezeket az értékeket szeretnénk visszahelyezni a vár azon részeibe, ahol a 19. században is voltak.” A felsővár kérdése az egyik legfontosabb része a felújításnak, ott egy új múzeum, egyfajta Andrássy kincsestár létrehozását tervezik, ahol a hosszú évszázadok alatt összegyűjtött kollekciók legértékesebb darabjait állítanák ki.

A várba visszatért első műtárgyról kiderült, hogy “meghamisították”

A Szlovák Nemzeti Múzeum képviselői a nagy döntés – a tervezőnek való felmondás – mellett további terveiket is megosztották a sajtó képviselőivel. Branislav Panis, az intézmény vezérigazgatója elmondta, egy ideje már fontolgatják az itteni, gömöri műemlékek bemutatásának új lehetőségeit. A jövőben tervezik a három fő látványosság, a krasznahorkaváraljai vár, a mauzóleum és a betléri kastély összehangolását. Szeretnének kialakítani egy bizonyos múzeumi egységet, ahol a látogató egy helyen, pár kilométeres körzetben nemcsak egy, hanem több napot is eltölthet, ezzel is hozzájárulva a régió idegenforgalmának növeléséhez.

Barczi Gyula

Idén a krasznahorkaváraljai mauzóleumot és a betléri kastélyt több mint 95 ezren látogatták meg, számolt be Barczi Gyula, a Betléri Múzeum igazgatója. Bár a nyári turisztikai idény véget ért, ebben az éveben még terveznek egy érdekes kiállítást a betléri Andrássy-kastélyban, mégpedig a 300 évvel ezelőtt született Mária Terézia emlékére. A november 23-án nyíló kiállítás az egyetlen ilyen lesz Szlovákiában, alapját a krasznahorkai várból származó gyűjteményi darabok alkotják.

gróf Pálffy János felújított halotti címere

Szeptemberben befejeződött a várkápolna felújításának újabb üteme, restaurálták a boltozat és a déli fal freskóit, aranyozott díszítéseit, az északi oldal azonban a nedvesség miatt még nem készült el. A krasznahorkai várba, pontosabban a kápolna falára több mint öt év elteltével visszakerült az első műtárgy, a felújított mortuárium, azaz halotti címer. „Ennek a 17. századi halotti címernek a visszahelyezését tulajdonképpen mérföldkőnek tekintjük, ez egy nagyon fontos lépés, amely – optimistán szólva – közelebb hozott minket a vár megnyitásához” – nyilatkozta lapunknak Barczi Gyula. Az Andrássy halotti címer restaurálása során egy „történelemhamisításra” is fény derült, az ugyanis teljesen másképp nézett ki, és a felújítás alatt jöttek rá, hogy Pálffy János eredeti, 17. századi halotti címerére a 19. században az Andrássy-címert helyezték.

 

A helybeliek egyelőre nem terveznek a márciusihoz hasonló tiltakozást

Idén március 10-én, a tűzvész ötödik évfordulóján Krasznahorkaváralja és a környék lakosai forgalomlassító tiltakozással hívták fel az illetékesek figyelmét arra, hogy elégedetlenek a vár felújításának tempójával. Bollo Pétert, a község polgármesterét kérdeztük, mi a véleménye a jelenlegi fejleményekről, illetve terveznek-e újabb tiltakozó akciókat?

Forgalomlassító tiltakozás, 2017. március 10.
Bollo Péter, 2017. március 10.

„Öt év alatt már megszoktuk, hogy semmi sem megy olyan könnyen, mint ahogy elképzelnénk, ahogy szeretnénk. Örülünk annak, hogy végre lépett a minisztérium is, illetve a Szlovák Nemzeti Múzeum is. Sajnáljuk, hogy nem volt eredményes az együttműködés a tervezővel. Reméljük, hogy ennek az új munkacsoportnak, amelyik olyan tervezőkből áll, akik műemlékekkel foglalkoznak, hamarabb sikerül végbevinni a terveket, hogy a vár felújítása minél előbb elkezdődhessen” – mondta a polgármester, majd a márciusi tüntetés kapcsán hozzátette: „A falu melletti főúton forgalomlassítással tiltakoztunk, és akkor megígértem, hogy ha nem lesznek további pozitív fejlemények, akkor valamilyen formában tovább fogunk lépni. De éppen ezért örülök annak, hogy a Szlovák Nemzeti Múzeum folyamatosan próbál tájékoztatni bennünket és a nyilvánosságot a fejleményekről, arról, hogy mi történik a várban. Ha ez nem lett volna, lehet, hogy vártunk volna még néhány hónapot, és akkor valamit kitaláltunk volna, illetve tiltakoztunk volna valamilyen formában.

  • rozsnyovidek/bumm

 

 

Tüntetés a vártűz ötödik évfordulóján – lassan halad az újjáépítés

Krasznahorkai vár: nyitás 2018-ban várható

 



Hagyj üzenetet