Kiállítás a betléri kastélyban: „Mária Terézia – a királynő és kora az Andrássyak gyűjteményében”

Kiállítás a betléri kastélyban: „Mária Terézia – a királynő és kora az Andrássyak gyűjteményében”

A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma az egyetlen Szlovákiában, amely kiállítást rendez Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából. A múzeum szakemberei a hatalmas Andrássy örökségből ezúttal azokat a műtárgyakat mutatják be egy időszaki kiállításon, melyek a híres uralkodónő személyét és korszakát idézik fel. A jövő év április végéig látogatható kiállításhoz több kísérőrendezvény is kapcsolódik majd. Aki pedig részt vesz a kiállítás ünnepélyes megnyitóján, kaphat egy szeletet a királynő tiszteletére készült szülinapi tortából.

A „Mária Terézia – a királynő és kora az Andrássyak gyűjteményében” című kiállítás megnyitójára 2017. november 23-án, csütörtökön 17.00 órától kerül sor a betléri Andrássy-kastélyban.

A tárlat annak apropóján készült, hogy idén májusban volt 300 éve, hogy megszületett történelmünk egyik legjelentősebb alakja, Mária Terézia királynő. Uralkodásának időszaka az Andrássyak történelmének fontos korszakai közé tartozik – a nemzetség mindkét ága grófi címet szerzett a királynőtől és a család tagjai megbecsült udvari emberek voltak. A kiállítás bemutatja az ország politikai és gazdasági helyzetét az Andrássy család 18. században élő tagjainak – III. István állami hivatalnok, ispán, I. Károly katona, birtokos és Andrássy Antal püspök – karrierjén keresztül – tájékoztatott Krajči Judit, a múzeum munkatársa. A kiállítás a Pragmatica Sanctio-tól kezdve a fiatal Mária Terézia koronázásán, a hétéves háborún és Mária Terézia gyermekein át egészen a korszak művészetéig és kultúrájáig mindent körüljár, amit Mária Teréziáról tudni érdemes.

A kiállítás tartalmát és terjedelmét a krasznahorkai várból és a betléri kastélyból származó Andrássy gyűjtemény határozta meg. Ebből az alkalomból ismét több tucat tárgyat újítottak fel, melyeket a jövőben majd csak Krasznahorka várában állítanak ki. Egyedinek mondható elsősorban a porcelán, fajansz és üveg kollekció, valamint érdekesek a királynő személyéhez és a közéleti szereplőkhöz kötődő képzőművészeti alkotások is.

A betléri múzeumban először kerül bemutatásra III. Andrássy István grófi armálisa a Lőcsei Állami Levéltárból, illetve a jeles szobrász, F. X. Messerschmidt híres „karakterfej” szobrai a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galériából – tudtuk meg a múzeum munkatársától. A kiállítás legértékesebb darabjai közé tartozik Bécs 1778-ból származó egyedülálló térképe Josef Daniel Hubertől, melyet a közelmúltban nagy költséggel restauráltak. A térkép 3,7 x 4,1 m méretű és Mária Terézia rezidenciáját madártávlatból örökíti meg. A tárlathoz a kiállított tárgyak fényképeit és tanulmányokat tartalmazó katalógus is készült.

Kísérőrendezvények

Mint valamennyi betléri kiállításhoz, ehhez is kapcsolódik számos kísérőprogram:
2018. január 27. Művészet Mária Terézia korában (kurátori vezetés)
2018. február 17. Bécs restaurált térképének bemutatása
2018. március 3. A Nádasdy huszárezred és az Andrássyak
2018. március 31. Andrássy grófi kinevezése (jelenet Varga Anikóval)
2018. április 14. Mária Terézia udvara
2018. április 28. A kiállítás záró rendezvénye

A múzeum a kiállítás legifjabb látogatói számára oktató-ismeretterjesztő programokat kínál az alábbi témákkal:
Kis világ nagy papíron (Bécs térképe 1878-ból)
Barokk grimasz (Művészeti plasztikák Mária Terézia korából)
Csipke, selyem, bársony (Barokk divat trendek)

  • prékop-i, rozsnyóvidék


Hagyj üzenetet