MIÉRT. Az eNRA jubileumi kiállítása Rozsnyón

MIÉRT. Az eNRA jubileumi kiállítása Rozsnyón

A Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájának 2018-as kiállítási idényét az eNRA, a Nemzetközi Rovás Alkotóközösség kiállítása nyitotta meg. A rendezvény jubileumi, ötödik évada a MIÉRT címet viseli. A megnyitóra 2018. január 30-án került sor Dr. Gerzsa István kormánybiztos fővédnök és Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja, az esemény védnöke jelenlétében. A tárlatot Kovács Ágnes, a kiállítás kurátora nyitotta meg, zongorán közreműködött Farkas Árpád, a Rozsnyói Művészeti Alapiskola tanára és fellépett az endORFin ifjúsági zenekar – tájékoztatott a múzeum.

Az idei kiállítás, mely kortárs művészek sokrétű képzőművészeti alkotásaival töltötte meg a galéria minden kiállítási terét, már a megnyitón nagy számú érdeklődőt vonzott. Huszonegy alkotó mutatta be műveit, akik közül nyolcan önálló kiállítással jelentkeztek. A kiállítás a Szlovákiában, Erdélyben és Magyarországon rendszeresen megszervezett nyári táborok gyümölcsét tárja a közönség elé – tudtuk meg Badin Gabriellától, a múzeum munkatársától. A művészek rendszeres találkozása és ideiglenes együttélése új művek születését ösztönző, élő alkotó hangulatot teremt, ahol a közös alkotásnál a kevésbé gyakorlott, fiatal képzőművészek neves festő- és szobrászművészekkel találkozhatnak. Ennek bizonyítéka ez a kiállítás, melyen művészi és stílusbeli különbözőségeik ellenére is hangsúlyozzák összetartozásukat. Az eNRA-ra jellemző, hogy előnyben részesíti a szabad művészetet és a független kreativitást, melyeket nem befolyásolhatnak a modern trendek vagy a szakmaiság hiánya. Saját definíciójuk szerint számukra a szabad művészet a semmivel nem korlátozott független kreativitás, mely nem bújik a „kortárs művészet“ fogalma mögé, és nem takarózik a szubjektivizmussal – hangsúlyozza Badin Gabriella.

A megnyitón a kiállító művészek közül jelen volt Barabás Márton Munkácsy-díjas festőművész Budapestről, Boroszlói Andrea grafikusművész Budapestről, Dienes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész és Dienes Kinga bőrművész Magyarpolányból, Gráf Dóra tervező grafikus Budapestről, Juhász Vica tervezőgrafikus Egerből, Koreň András fotóművész Kassáról, Szabó Ottó festőművész Kassáról, Zagiba Mátyás festő Jólészről, Zeman Zoltán tervezőgrafikus Egerből. A további kiállítók, akik nem tudtak eljönni: Ágoston Lóránt festőművész Szegedről, Bódis Barnabás festőművész Budapestről, Borisza Borsó József festőművész Kassáról, Gaál Tamás Munkácsy-díjas szobrászművész Budapestről, Kiss László grafikusművész Encsről, Kiss Maya festőművész Bősről, Nemes László festőművész Zalaegerszegről, Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész Budapestről, Ponyiczki Szilvia festőművész Londonból, Szurcsik József Munkácsy-díjas festőművész Budapestről.

A neves művészek névsora egyúttal válasz a ponttal végződő „MIÉRT“ kérdésre. Ők az a pont, művészi jelenlétük fejezi ki a nyomatékot a megkérdőjelező miértre. AZÉRT. És ezért vannak itt, Rozsnyón is, az elkövetkező hónapokban egyedülálló hangulatot teremtve nagyszabású kiállításukkal a galériában – zárta beszámolóját a múzeum munkatársa. A kiállítás 2018. március 26-ig tekinthető meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

  • rozsnyovidek, fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum


Hagyj üzenetet