Indul a tábor! Immáron kilencvenedik éve

Mától verhetik fel sátraikat a táborozók a gombaszögi kempingben, ugyanis ma kezdődik a jubileumi Gombaszögi Nyári Tábor. Az egész hetes rendezvény tobzódik a közéleti, irodalmi, színházi előadásokban, miközben számos egyéb programot is kínál.

Az egész héten innen sugárzó Pátria Rádió keddi műsorában Balog Beáta, a SME napilap főszerkesztője, Soltész Árpád politikai publicista, Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa és Széky János, az Élet és Irodalom szerkesztője lesz Rácz Vince vendége. A tábor nagysátrában, amelyet a két éve elhunyt Tóth Károlyról, a Fórum Kisebbségkutató Intézet alapítójáról neveztek el, a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom két aktivistájával, Karolina Farskával és Katarína Hozlárovával beszélgetnek majd. A Trafik.sk portál szervezésében Czímer Gáborral a szlovákiai magyar sajtót elemzik a hazai magyar nyelvű médiumok munkatársai. A táborba érkezik még Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár és Kántor Zoltán kutató, akikkel Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója beszélget.

A TANDEM Labirintus Udvarában Hunčík Péter tart majd előadást a hatékony konfliktuskezelésről. A Bumm.sk portál Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost és Őry Pétert, az MKP Országos Tanácsának elnökét hozza a táborba, akik a kétnyelvűségről beszélgetnek majd. A Ma7 Kávézójába érkezik Menyhárt József, az MKP elnöke, a Márai Sándor Író Kör, azaz a MÁSIK szervezte B-612 irodalmi sátorban pedig többek között Mizser Attilával, Garaczi Lászlóval, Peer Krisztiánnal vagy Závada Péterrel találkozhatnak a táborozók. A Hagyományok Háza Hálózat támogatta Folkszögletben pedig a Parno Graszt is zenél. A hét folyamán a klasszikus zenéről a Korona Sátor, a nyugalomról pedig a tábor alternatív zenei helyszíne, a Szoba gondoskodik. A Gurigongo Symposium PajtaSzínházában a Kassai Thália Színház darabját, A császár új ruháját játsszák. A nagyszínpadon fellép a Punnany Massif, a Kowalsky meg a Vega, Lovasi András, a Ghymes vagy a PASO.

A tábor egész ideje alatt üzemel a GombaOvi, ahol a legkisebb táborozók pihenhetnek, a nagyobbak pedig kézműves foglalkozások, csapatjátékok, lovaglás, paintball, szabadulószoba és egyéb más programok közül válogathatnak.

További információkat a tábor Facebook-oldalán és a www.gombaszog.sk oldalon találnak az érdeklődők, ahol a részletes program is olvasható.

(gnyt, szh)