A mézeskalács mesterségről szóló kiállítás január 18-ig látogatható

A Rozsnyói Bányászati Múzeum és a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum, a Kassa Megyei Önkormányzat kulturális intézményei november 22-én nyitották meg A mézeskalács szív titka című kiállítást a Bányászati Múzeum Galériájában.

A bevezetőben a múzeum igazgatója, Pavol Lackanič köszöntötte a megjelenteket, majd a Kelet-szlovákiai Múzeum két munkatársa, Martin Jarinkovič és Ľudmila Mitrová mondott beszédet, a rozsnyói múzeum részéről pedig Sylvia Holečková beszélt. A Rozsnyói Művészeti Alapiskola Lúčka gyermek népzenei együttesének előadása után a látogatók elmerülhettek a mézeskalács művészetének csodálatában. Ľudmila Mitrová etnográfus, a kiállítás összeállítója a legkíváncsibb nézőket készségesen végigvezette az egész kiállításon, bemutatta a Lefter család mézeskalács műhelyét, és elmesélte a mézeskalácsok és formák kialakulásának történetét – számolt be portálunknak Erika Hermélyi Gecelovská, a múzeum munkatársa.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum saját gyűjteményéből mézeskalács formákkal, pecsétnyomóval, valamint a mézeskalács és viaszöntő céh inaslevelével járult hozzá a kiállításhoz, ezek a tárgyak is a rozsnyói tárlat részét képezik. A régmúlt emlékei mellett a jelenlegi mézeskalács gyártást is bemutatták a Medulienka és a Lada Kreatív cégek termékeinek segítségével.

A kiállításhoz tematikus kísérőrendezvények is kapcsolódnak – a karácsonyi kézműves foglalkozások november 28-án és december 12-én várják az érdeklődőket. Maga a kiállítás egészen 2019. január 18-ig látogatható.

  • pr-i, rozsnyovidek, fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum