„Nemcsak látni, hanem hallani is“ – interaktív elemekkel bővült a Bányászati Múzeum kiállítása

„Nemcsak látni, hanem hallani is“ – interaktív elemekkel bővült a Bányászati Múzeum kiállítása

A Rozsnyói Bányászati Múzeum egyik állandó kiállítása a Szlovák-karszt és környékének természetrajzi tárlata, amelynek elsődleges célja a Szlovák-karszt Nemzeti Park élő és élettelen természeti világának, valamint a barlangászat bemutatása. Mint ismeretes, a térség barlangjait 1995-ben az UNESCO természeti világörökségének részévé nyilvánították. A természetrajzi tárlat a közelmúltban állathangokat bemutató interaktív elemekkel bővült, ami még érdekesebbé, változatosabbá teszi a múzeumi kirándulást.

A kiállításon számos színvonalas élőlény-preparátum található, élőhely szerinti elrendezésben (folyó- és állóvizek faunája, sztyeppe élőhelyek, városok és falvak beépített területeinek élővilága, erdei ökológiai társulások, karrmezők állatvilága). „Annak ellenére, hogy a természetrajzi tárlat múzeumunk legrégebbi kiállításai közé tartozik, a preparátumok nagyon jó állapotban vannak“ – tájékoztatott Gabriela Kolesárová, az intézmény munkatársa. „A tárlatot hazai és külföldi turisták látogatják, és nagyon népszerű az alapiskolás tanulók és középiskolás diákok körében is, akik gyakran a szomszédos járásokból is ellátogatnak hozzánk. A múzeum ezen részlegét az óvodások is szívesen felkeresik.“

A természetrajzi gyűjtemény kurátora szerint „manapság, amikor a múzeumokban előnyben részesítik és alkalmazzák is az interaktivitást, örülünk, hogy a „Nemcsak látni, hanem hallani is“ című projektünknek köszönhetően a tárlatlátogatás során lehetőségünk van bemutatni a látogatóknak a különféle élőlények hangját is. Az erdei vadakon kívül sokféle ismert és kevésbé ismert madárfajt is bemutatunk.“ A Natura 2000 keretében a Rozsnyói hegységben található Szlovákia legnagyobb madárvédelmi területe. Rozsnyótól nem messze, a somodi mocsarak területén pedig madármegfigyelő állomás működik. Mindezek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még jobban felkeltsék az ifjúság érdeklődését a természet jelenleg sebezhető részének védelme iránt.

fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum

A vitrinekben kiállított állat-preparátumok – gombokkal működő panelek formájában – interaktív hangelemekkel bővültek. „A panel tartalmazza a vitrinben látható egyes állatok elnevezését. A gomb megnyomásával meggyullad a jelzés a megfelelő név mellett, és felhangzik a néhány másodperces eredeti állathang. Ha a hang lejátszása közben egy másik gombot nyomunk meg, a lejátszás megáll, és elindul az újonnan választott felvétel. A bejárati helyiségben található egyik állomás mozgásérzékelőhöz kötött, amely a látogató jelenlétében elindul“ – avat be a részletekbe a szakember. A természetrajzi tárlat ezzel az újítással még érdekesebb lett, és az interaktivitás tekintetében megfelel a kor elvárásainak. A múzeum munkatársai remélik, hogy ezek az újdonságok elnyerik a látogatók tetszését, és növekedni fog a kiállítás látogatottsága. A „Nemcsak látni, hanem hallani is“ című projekt megvalósítását 340 € önrész mellett a Művészeti Alap támogatta 3 000 € értékben.

  • pr-i, rozsnyovidek, illusztrációs kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet